• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Terrorismiekspert: ründaja ei tegutsenud üksi

  Tuntud Rootsi terrorismiuurija Magnus Ranstorpi sõnul ei tegutsenud Stockholmi kesklinnas eile pommirünnaku toime pandud mees üksi, vahendab Yle Uutiset Rootsi lehe Aftonbladeti kirjutist.

  Uurija hinnangul on ründaja saanud toetust piiritagustelt rühmitustelt.
  Eksperdi ja Rootsi kaitsekõrgkooli õppejõu Magnus Ranstorpi arvates loevad terroristid Rootsi nüüd rünnakute sihtriikide hulka. „On äärmiselt murettekitav, et terror suundub nüüd teistest maadest Rootsi. See on suunamuutus,“ ütles Ranstorp.
  Rootsi Aftonbladet kirjutab Rootsi kaitsepolitseile viidates, et Rootsis on 200 potentsiaalset terroristi, kellest 80 protsenti on omavahel ühenduses. Ranstorpi sõnul on veel vara öelda, kas Stockholmi plahvatuse korraldaja kuulus mõnda neist rühmitustest.
  Ranstorpi arvates on plahvatuse toimepanija saanud teistelt abi, sest vaevalt otsustab keegi üksi linna keskel pomme plahvatama panna. „Vaadates üksi kodus Afganistanist ja Iraagist rääkivaid filme, ei otsustata, et nüüd aitab, lähen Stoskholmi kesklinna ja lasen ennast pommiga õhku. Seal taga on teisi, kes on protsessis kaasa löönud. Selline inimene ei tegutse omapäi,“ rääkis ta.
  Ranstorpi hinnangul on sellise teo toimepanekuks vaja psühholoogilist tuge. „Ma oleksin väga imestunud, kui ta oleks tegutsenud üksi,“ lisas ta.
  Ranstorpi sõnul on Rootsi kaitsepolitseil hästi teada inimesed, kes on Rootsile suurimaks ohuks. Seda kinnitab ka teade, et 28aastane mees oli pannud Facebooki äärmuslikke usulisi teateid ja videoklippe.
  Ranstorpi hinnangul on ka teiste riikide kaitsesüsteemidel mehe kohta informatsiooni. Vähemalt Briti välisluureteenistusel MI6-l, sest Stockholmi pommirünnaku toimepanija on varem elanud Suurbritannias.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.