Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uusi firmasid tekib üha enam

  Kahe viimase aasta jooksul on ettevõtete asutamine äriregistri andmetel kasvanud hüppeliselt. Kui 2008. aastal loodi 12 000 uut ettevõtet, siis eelmisel, masuaastal juba ligi 31 000. Ka tänavu ületab uute firmade arv viimaste aastate keskmist taset.

  Swedbanki väikeettevõtete panganduse juht Krõõt Kilvet viitas äriregistri infole, mille andmeil alustas Eestis 2008. aastal keskmiselt tuhat ettevõtet kuus, eelmise aasta esimestel kuudel oli see number ligi 800 ja aasta lõpuks tõusis 1100 ettevõtte peale.
  "2010. aastal on kasv veelgi suurem ja kuus lisandus keskmiselt juba üle 1200 ettevõtte,” kinnitas Kilvet. “Võib öelda, et alates 2009. aasta algusest on ettevõtete loomine toimunud tõusvas trendis ja tõus jätkub kindlasti ka uuel aastal," märkis ta.
  Swedbanki väikeettevõtete panganduse juht lisas, et ettevõtlusega alustamist toetavad soodsad seadusemuudatused. Tõsi, eelmise aasta suur registreeringute arv tulenes osaliselt ka FIEdele seatud kohustusest end äriregistrisse registreerida.
  Firma asutamine on vaid üks verstaposte
  Äriideede kaitsmisega tegeleva Vuupala Systems OÜ omanik Raiko Kaasiku ütles, et tal tekkis 2009. aasta oktoobris-novembris äriidee ning selle aasta märtsis sai ettevõte ametlikult asutatud.
  "Asutamine oli verstapost teekonna peal. Idee hakkas järjest arenema ja ühel hetkel oli juriidilist keha sinna juurde, et saaks mingeid toiminguid teha," märkis ta. "Idee arenes kõrvalt edasi, lõppkokkuvõttes teostuseni jõudmine on pikk protsess," lisas Kaasiku.
  Vastloodud firma ei pruugi suuta kohe palka maksta
  Kaasiku kirjeldas, et praegu töötab ettevõtte heaks seitsmeliikmeline meeskond, kõik pole ametis küll täiskohaga. "Mina ise töötan täiskohaga. Teised inimesed töötavad peamiselt veerandi või poole kohaga kooli või muude tegemiste kõrvalt," märkis ta.
  Kaasiku sõnul pole nad hetkel kellelegi töötasu välja maksnud. Kõik töötajad on firmasse oma vabast ajast ja tehtest panustanud, kuid raha pole selle eest konkreetselt vastu saanud.
  "Esimesed kliendid on olemas ja esimesed testimised tehtud, sel aastal plaanime testimised ära lõpetada, et kõik töötaks. Kui tuleb kliente ja raha rohkem sisse, siis saame ka raha hakata välja jagama," lausus Kaasiku.
  Tallinna vanalinnas asuvat pubi-klubi Shoo­ters opereeriva Shotbar OÜ juhatuse liige Endrik Eller märkis, et ta on firmasid teinud jooksvalt kogu aeg vastavalt äriplaanide tulemustele. "Kas firma on asutatud see või eelmine või järgmine aasta, ei oma mingit seost. Äriideid on pidevalt ja üks neist sattus lihtsalt sellele aastale," sõnas ta. Shotbar OÜ on asutatud selle aasta mais.
  Eller tõdes, et pubi käivitamisaasta on olnud raske. "Inimesed ei käi enam nii palju väljas kui varem. Aga klubi on siiski omaks võetud ja klientuur on olemas, kuid muidugi võiks paremini minna," selgitas ta.
  Pubifirma juhatuse liige lisas, et majandusolude paranemist ei oodata, vaid ise tegutsetakse selle nimel, et klubil läheks paremini. "Meil on uueks aastaks strateegilised arenguplaanid tehtud ja oleme tegevuse läbi mõelnud. Katsume konkurentidest üle olla ja asja paremini teha," rääkis Eller.
  Uut ettevõtet väga lihtne luua
  Äriregistrit haldava Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul on uute firmade loomist tagant tõuganud ka nende asutamise kergus."Inimesed on avastanud, et ettevõtet on tõesti lihtne asutada. Ettevõtja portaali külastatavus on kasvanud, samamoodi on ettevõtja portaali kaudu asutatavate firmade arv kasvanud, kui võrrelda proportsiooni versus notarite kaudu – see proportsioon on pidevalt liikunud portaali kasuks," rääkis ta.
  “Ettevõtte registreerimine on ametlik toiming – teda ei teki ega registreeru tehniliste tööde tagajärjel. Keegi peab oma tahet avaldama ja kohtuniku abi peab selle otsuse tegema. Samamoodi peab ta oma nimekontrolli läbima, nii et seal taga on ikkagi reaalsed alustamised," kommenteeris Sihvart.
  KommentaaridEttevõtjana on väga oluline mõista, kuidas müügiprotsessid toimivad, selleks on müügikogemus hea. Enam ma nii sinisilmne ei ole kui aastal 2003, kui lõin oma esimese ettevõtte. Müüsin tarkvara ja tegin koolitusi ning kolm esimest aastat oli käive väga väike. Kui asjad lõpuks liikuma hakkasid, panustasin müügi asemel tootearendusse. Müügimehe asemel võtsin tööle ühe IT-spetsialisti. See oli tegelikult ainult kulu ja täna tagasi vaadates mõtlen, et kurat! ma ikka ei osanud ise ka üldse müüa. Mul oli endal vähene müügikogemus – ettevõtte juht peab esiteks ise olema hea müügisoone ja -oskustega. Enne, kui noored inimesed hakkavad enda ettevõtet tegema, mingu esiteks ühte (suur)ettevõttesse tööle ja vaadaku, kuidas asjad toimivad. Töötagu seal 2-3 aastat ning mõistku süsteemi ja protsesse. Ainult oma väikefirma kogemust omades leiutaksid justkui pidevalt jalgratast.
  Kaido Irval, myygiliin.ee asutaja
  Ettevõtjale on tähtis oskus öelda ei. Äkki avastasin, et üks, teine, kolmas, neljas inimene ootab midagi, sest olin lubanud aidata. Osata öelda ei on kahepoolselt vajalik, sest kui võtad endale kohustusi, mida ei suuda kanda, siis teed liiga nii endale kui ka teistele.
  Karoli Hindriks, Heatuju Maaletooja OÜ juhatuse liige
 • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.