Indrek Kald • 31. detsember 2010 kell 5:16

KredEx: toetame,kui turumajandus jääb kimpu

KredExi eesmärk on toetada turu toimimist seal, kus vaja – näiteks olukorras, kus pankadel pole võimalik krediteerida elujõulisi ettevõtteid, kes vajaks laenuraha, kuid tagatisi napib, ütles KredExi juhataja Andrus Treier.

Intervjuus ärinõustamisfirma KPMG Baltics OÜ vilistlaste uudiskirjale nimetas ta KredExi peaeesmärkidena ettevõtluse ja ekspordi toetamist ning Eesti firmade konkurentsivõime parandamist; olulisel kohal sihtasutuse töös on ka  korterelamute programmid.

"Eestis toetame eelkõige väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, sealhulgas äsja tegevust alustanuid. Samas on viimasel paaril aastal abi vajanud ka vägagi suured ettevõtted. KredExi portfell on väga põnev, kokku on selles ligikaudu 800 ettevõtet, sealhulgas 35 allutatud laenu klienti, kes tegutsevad vägagi erinevatel tegevusaladel," rääkis Treier.

Huvitavatest ekspordiprojektidest tõi ta esile Eesti ettevõtte poolt puidutööstuse sisseseade tarnimise Venemaale, ühele kõrgkoolile muretsetud soojus- ja ventilatsioonisüsteemi Kaliningradis ja kaubanduskeskuse rajamise Kiievisse.

KredExi teatel on nende portfellis mitmeid silmapaistvaid ettevõtteid nagu näiteks naftatööstusele konstruktsioonidetaile tarniv E-Profiil ja edukalt Eestis tehtud laevu eksportiv Baltic Workboats. "Eri faasides on KredExilt tuge saanud ettevõtted Filter, Webmedia, Akso-Haus, Favor, Smartpost, Defendec, kui nimetada mõningaid neist," lisas Treier.

Eurole üleminekust rääkides ütles ta, et laiemalt võttes kõrvaldab euro kahtlused, kas Eesti raha väärtus püsib. "Väikest riiki võivad ohustada mitmed tegurid, mis viivad majandusliku ebastabiilsuseni. Väikese riigi väike raha ei tundu hea mõte, eriti kui kaugemalt vaadata."

Treieri arvates annab euro kindlasti hea eelise võrreldes lähinaabritega ning tõstab riigi usaldusväärsust tervikuna. "Eks eurol ole omad probleemid, kuid eurole üleminek on sellegipoolest vajalik ja pikemas perspektiivis kindlasti kasulik samm," lisas ta.

Hetkel kuum