Parts: mõnda maksu võiks kohe alandada

Alyona Stadnik 06. jaanuar 2011, 00:00

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on kõige tähtsam sel aastal innustada uusi ettevõtteid ning alandada tööjõumakse.

"Majandusministeeriumi jaoks on selle aasta prioriteet ettevõtluse hoogustamine. Eriline vajadus on innustada uusi ettevõtteid," kommenteeris Parts.

Minister rõhutas, et majanduskeskkonna poole pealt on oluline sel aastal alandada tööjõumakse. "Me peame tegema praegu mõned maksualandused, selleks et anda signaal, et me suudame Eestis makse alandada ning tõsta sellega konkurentsivõimet," kommenteeris Parts.

Parts märkis, et kui langetada makse, siis jääb rohkem raha ettevõtetele, tööandjate kätte ja osaliselt inimestele kätte. "Töötuskindlustushüvitist tuleb julgelt alandada 2% võrra, siis jääb rohkem raha tööandja kätte, jääb raha rohkem inimestele, et nad saaks rohkem tarbida," täpsustas ta.

Investeering tööjõu kvaliteeti. Teine asi, mis on ministri sõnul oluline, on tööjõu kvalifikatsiooni muutused, on vaja kiireid muutusi, mis peavad käima käsikäes ettevõtete arenguga.

Parts märkis, et tööandja tehtud investeeringuid inimkapitali tuleb erisoodustusmaksu alt välja tuua. "Kui tööandja maksab inimese tasemekoolituse kulud, siis praegune maksuseadus karistab tööandjat. Edaspidi ei tohiks enam karistada," rõhutas minister.

Kolmas asi, millele tähelepanu pöörata, on sotsiaalmaksu ülempiir.

"See on võtmeküsimus: töökohtade ja investeeringute loomisega me tõstaksime konkurentsivõime atraktiivsust kallite töökohtade loomisel. Mida rohkem kalleid töökohti, seda rohkem lihtsaid töökohti, väga loogiline," lausus Parts.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing