Isamaa ja Res Publica Liidu hiigelbluff

Rein Järvelill 13. jaanuar 2011, 00:00

Väga tore, et Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on asunud enne valimisi mõtlema lastele. Pean silmas emapensioni. Aga asi on kuidagi kummaline.

Lastega pered vajavad just praegu oluliselt tõhusamat toetust, eriti kui vanemad on töötud. Töötu abiraha on meil 64,41 eurot kuus ja lastetoetus 19,18 eurot kuus. Kui IRL arvab, et riigieelarvest võiks leida aastas 19 miljonit eurot juba ammu lapsed üles kasvatanud pensionäridele pensionilisaks, siis tahaks küll küsida: miks me ei aita neid, kes praegu tegelikult hädas, ehk siis töötuid ja lapsi? Veelgi küsitavam on kogu projekti majanduslik arvutus. Kas tõesti kavatseb IRL tõsta pensione, kaotades hoopis ära senised lastetoetused ja töötu abiraha. Kust mujalt selleks raha võtta? Lubab ju IRL tasakaalus eelarvet, tasuta kõrgharidust, pensionitõusu ning sealjuures mitte makse tõsta. Isegi praeguse riigieelarve strateegia kohaselt peaks seniste kulutuste juures 2012. aasta riigieelarve defitsiidis olema. Nii suurt bluffi pole vist varem valimiskampaania käigus kasutatud. Ei tea, kas on ka uskujaid? Küllap on, kahjuks...

Toimetuselt: IRLi üks peamisi valimislubadusi käesolevatel riigikogu valimistel on emapensioni kehtestamine ja seda juba aastast 2012. Emapension oleks laste arvuga seotud pensionilisa, mida makstaks riigieelarvest, see laieneks ka praegustele eakatele. Emapensioni plaani on tugevalt juba kritiseerinud ka rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond), öeldes, et see on "kõigi rahanduslike tõdede eiramine".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 17:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing