Jobs võttis Apple'ilt tänase tähetunni ära

Fredy-Edwin Esse, California 18. jaanuar 2011, 10:26

Vähemalt 50%-st käibekasvust teatav Apple peab tulemuste säras peesitamise asemel leppima aktsionäride ristküsitlusega, sest kõiki huvitab, mis saab Steve Jobsist.

Eile teatas maailma kalleim tehnoloogiafirma, et tegevjuht Steve Jobs lahkub tervise tõttu ajutiselt töölt, täpsustamata, millal ta tagasi võiks tulla. Mõistagi on investorid selle tõttu ärevil ning täna majandustulemused avalikustav firma peab hakkama tõenäoliselt vastama informatsioonivaakumisse jäetud investorite küsimustele.

Üllatusteadaanne tehti eile, kui USA turud olid suletud, kuid "õunafirma" aktsiad Euroopas kukkusid uudise peale hoobilt üle 6%. Nasdaqil on Apple'i aktsiad tõusnud viimase 12 kuuga 62%.

"Steve Jobsi nähakse peamise jõuna Apple'i strateegia kujundamisel," ütles Nomura tehnoloogiaekspert Richard Windsor Reutersile. "Kui tal peaks taas vähiga probleeme olema, siis aktsionärid võivad juba väga mures olla."

Jobsile pole tervise tõttu töölt lahkumine mitte üldsegi võõras, sest ligi kaks aastat tagasi lahkus ta kuueks kuuks, et teha läbi maksasiirdamine. Lisaks sellele oli ta tervise tõttu töölt eemal ka 2004. aastal.

Jobs ise on palunud austust tema  privaatsusele - soov, mida on ilmselt inimestel raske täita. Seda selle pärast, et Apple'i aktsionäridel sõltub suur osa investeeritud rahast just Jobsist. Viimase permanentne lahkumine "õunafirma" juurest tooks kaasa massilise müügilaine, mille all kannataksid kõik firma aktsionärid. Tõestust pole vaja kaugelt otsida - Apple'i aktsia kukkus eile üle 6%. Ehtne näide, kui inimlik ja ebaratsionaalne börs tegelikult on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2011, 14:41
Otsi:

Ava täpsem otsing