Silvia Kruusmaa • 18. märts 2011 kell 5:46

Euro tulles kadus kohustus sularaha vastu võtta

Euro tulekuga kehtima hakanud kord annab kauplejatele vabaduse sularaha vastu võtmast keelduda, rahandusministeeriumile murekirja saatnud tarbijakaitseamet kardab, et ettevõtted hakkavad tekkinud võimalust ära kasutama, ja paneb ette seadust täpsustada, kirjutas Postimees..

Kuigi euro kasutusele võtmise seaduses on kirjas, et kauplejad ja teenusepakkujad peavad vastu võtma korraga kuni 50 kehtivat euromünti ja piiramatus koguses paberraha, võib kaupmees sularahas arveldada näiteks ainult ühes oma teeninduspunktis, teistes sellest aga keelduda.

Kirjast selgub, et juba mullu 15. novembril saatis rahandusministeerium laiali selgitusi, kus öeldi, et sularaha vastuvõtmise kohustus ei ole üldine ja kaupleja täidab kõiki nõudeid ka siis, kui võtab sularaha vastu vaid ühes oma tegutsemiskohas, selle järgi näib tegutsevat Starman, sest sularahas saab maksta vaid Starmani pealinna teeninduses.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste hinnangul võib sellise tõlgenduse järgi mõni suur kauplusekett otsustada, et võtab ostjatelt sularaha ühes maapoes või keeldub sularaha vastu võtmast täiesti.

Rahandusministeerium pole veel selget seisukohta kujundanud ega tarbijakaitseametile vastanud.

Hetkel kuum