Rain Rätt • 31. mai 2011 kell 21:00

Kevad toob kõrgemad hinnad

Kevad muudab puhkekinnisvaraga kauplemise aktiivsemaks ning müüjad tõstavad hindu. Kui paaril viimasel aastal on nõudlus Eesti tuntud suvituspiirkondade kinnisvara järele järsult vähenenud ja isegi välismaalased olid müügipoolel, siis selle aasta kevadel on taas tunda mõõdukat optimismi. Kevad on klassikaliselt aktiivseim periood eriti puhkeotstarbega kinnisvara ostuks. Samas kasvab igal kevadel ka oluliselt pakkumine. Kindlasti on eramu, krundi või suvila soetamine sügistalvisel ajal soodsam, kuna tavaliselt tõstavad omanikud kevadel kinnisvara hindu.

Kui kinnisvarabuumi ajal läksid kaubaks absoluutselt kõik eramud ja suvilad, sõltumata asukohast, seisukorrast ja isegi hinnast, siis nüüd on ostuhuvilised järjest enam hakanud väärtustama asukohta.

Asukohaeelistused on muutunud. Aeg muudab trende ja näiteks 20 aastat tagasi populaarsetes suvilakooperatiivides paiknevate majakeste vastu praegu üldjuhul huvi puudub, vaatamata odavale hinnale.

Iga kinnisvara puhul saab kõik alguse asukohast, millest tulenevalt kujuneb ka maja või suvila turuväärtus. Piltlikult öeldes võime ehitada kaks sarnast suvilat, ühe Tallinna lähedusse privaatsele krundile vaatega merele ja teise endisesse kolhoosikeskusesse sisemaale, kus puudub elementaarne eluks vajalik infrastruktuur. Ehitusmaksumus võib neil suvilatel olla isegi enam-vähem võrdne, kuid turuväärtus ja likviidsus võib asukohast tulenevalt erineda mitu korda.

Emotsioonid tuleb kõrvale jätta. Kevadel tärkav ja õitsev loodus mõjutab emotsionaalselt kindlasti enamikke ostjaid. Väga kaunis on vaadata privaatset suvilat keset lillemerd ja nautida vaadet soojal suvepäeval merele, mis kõik kokku võib viia kiiresti n-ö unelmate tehinguni. Talvel paistaks selline koht trööstitu, hall ja kõle.

Uutel objektidel tasuks uurida tehnovõrkude olemasolud ja liitumistingimusi. Endistes suvilarajoonides ja vanematel elamutel on tihti vajaka elektrivõimsusest, puudub kanalisatsioon ja vee kvaliteet võib olla kõikuv. Samuti ei ole mitte igal pool lubatud puurkaevu rajamine. Esmapilgul soodsana näivale tehingule võivad hiljem lisanduda planeerimata kulud.

Võiks uurida, kas krundil ei ole toimunud pinnase reostust, kas kevadel suurveega on üleujutuse oht, kas metsas paikneva privaatse krundini viiva tee lükkab ikka talvel lahti kohalik omavalitsus või tuleb selle eest eraldi maksta, milline on lähiümbruse planeering, perspektiiv - ega uus tänav või maantee ei hakka kulgema aia tagant? Lisaväärtust annavad privaatsus, kõrghaljastus, eramu paiknemine veekogu või metsa ääres. Saartel ja ranniku ääres on kinnisvara hind väga sõltuv mere kaugusest.

Asukoha plussidest ja miinustest võiks rääkida ka potentsiaalsete naabritega ning külastada võimalikku ostetavat objekti nii tööpäevadel kui ka nädalavahetustel. Sageli ei soovi maaklerid ega omanik rääkida asukoha ja eramu puudustest ning ühtlasi saab aimu naabritest.

Hetkel kuum