Breivik kiitis oma manifestis ka Balti äärmuslasi

Anne Oja 26. juuli 2011, 08:25

Anders Breivik mainis oma 1500-leheküljelises sõltumatuse manifestis ka Balti riikide äärmuslikke rühimitusi ja erakondi, tuues näiteks nimepidi välja viis Läti parteid.

Breivik tunnustas baltlaste sallimatust islami, mustlaste ja ELi vastu, kirjutas uudisteportaal rus.db.lv.

Suurbritannia politsei hakkas samas otsima tõendust Breiviku väidetele, nagu oleks ta islamit soosivate riikidega võitleva salaorganisatsiooni liige. Breiviku manifestis on kirjas, et ta värvati salaorganisatsiooni 2002. aastal Suurbritannias, edastas Daily Telegraph.

Inglisekeelses manifestis nimetab Breivik end Andrew'ks ja oma värbajat Richardiks. Lisaks on märgitud, et Breivik on vaid üks salaorganisatsiooni 80 iseseisvast lülist, mis on laiali puistatud mööda Lääne-Euroopat ning valmis Breiviku eeskuju järgima.

Ühtlasi väitis Breivik, et ta on olnud kontaktis Suurbritannia paremäärmusliku organisatsiooniga English Defence League (Inglise Kaitseliit), mis on teravalt sõna võtnud islamiekstremismi vastu. EDL on sidemed Breivikuga ümber lükanud.

Reedel toimunud Oslo pommirünnakus ja Tööpartei noortelaagri tulistamises Utøya saarel hukkus ligikaudu sada inimest. Breivik on veresauna korraldamise omaks võtnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2011, 16:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing