• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hanked uurimise all

  Tähelepanu all on näiteks mullu juunis keskkonnainspektsiooni poolt väljakuulutatud maasturite hange. Järelevalvetööks mõeldud maasturite hange oli jaotatud kaheks osaks: kastiga ja lühikese kerega maasturid.
  Kastiga maasturite hanke kogusummas 150 742 eurot võitis Topauto, mille omanikud on firma juht Felor Pärnpuu ning Elke Grupp (Riho ja Urmas Sepp, Peeter Kangur ja ING LUXEMBOURG S.A.).
  Keskkonnainspektsioon ostis Topautolt 7 Isuzu nelikveolist ja viiekohalise kabiiniga pikapit. Lühikese kerega maasturite hanke pakkumused lükati aga liiga kõrge hinna tõttu tagasi. Mullu septembris kuulutati välja uus hange lühikese kerega maasturite ostuks. Kahe pakkumuse seast tuli võitjana välja Silberauto, mille omanik on Väino Kaldoja. 18 Jeep Wrangeli maasturi ostuks kulus kokku 485 604 eurot.
  Hange aga jäi venima ning lõppes alles tänavu mais. Keskkonnainspektsioon on märkinud, et "hankelepingu kestvus pikenes lepingu eseme puuduste likvideerimise ja hankedokumentide nõuetega vastavusse viimise tõttu".
  Buss-kontorid osutusid oodatust kallimaks. Keeruliselt kulges ka liikuvaks kontoriks sisustatud väikebusside ost. Mullu juulis kuulutati välja järelevalvetööks mõeldud mobiilsete buss-kontorite ostuhange. Keskkonnainspektsioon tahtis osta nelikveolise kaubiku baasil ehitatud mobiilkontoreid, mis sobivad nii reisijate, kauba kui ka haagise veoks. Bussis pidi olema juhi-, töö- ja erivahendite ruum. Septembris lükati aga pakkumused tagasi, sest need ületasid eeldatavat hinda. Mõni nädal hiljem kuulutati välja uus hange, mille võitis Renest. Inspektsioon ostis firmalt 10 nelikveolist väikebussi Ford Transit kogusummas 333 938 eurot. Renesti omanik on Info-Auto, mis kuulub Viktor ja Krista Siilatsile.
  Mullu juulis kuulutati välja 23 ilmastikukindla tahvelarvuti hange. Selle võitis AS Tigma, mille taga on Ivan Tafiitšuk. See hange lõppes leppetrahviga, sest firma ei suutnud arvuteid õigeks ajaks tarnida. Tänu trahvile läks hange siiski mõnevõrra odavamaks ehk esialgse 108 000 asemel pidi keskkonnainspektsioon maksma 105 000 eurot.
  Mullu detsembris ostis keskkonnainspektsioon autodele GPS-seadmeid. Pakkumuste esitamise tähtaeg nihutati 27. detsembrilt vana-aastaõhtule - 31. detsembrile. Kokku taheti osta ligi 100 seadet, neist 80 autodele ja 20 ujuvvahenditele. Hange tehti kaheosalisena ning mõlemad võitis Hans Alterile kuuluv GSMvalve. Hanke maksumus oli 28 760 eurot. Hankeleping täideti aga hiljem, sest venis sõidukite tarne, millele seadmed olid mõeldud.
  Rendilevõtmine läheb vaevaliselt. Sõiduautode kasutusrendi hanget on keskkonnainspektsioon kuulutanud välja suisa kolm korda. Inspektsioon tahtis kasutusrendile võtta universaalkerega viieukselised sõiduautod, mis on mõeldud järelevalvetööks ja millega tuleb sõita kruusa- ja metsateel ning maastikul. Esimest korda kuulutati hange välja tänavu veebruaris.
  Enne kui riigihangete registrisse jõudis märge selle lõpetamisest, sest summa ületas eeldatavat maksumust, kuulutati märtsis välja uus hange. Selle võitis SEB Liisingu tütarettevõte Rentacar maksumusega ligi 87 725 eurot. Samal ajal kuulutati välja ka uus sõidukite rendihange. See on ikka veel hindamisel.
  Ministeeriumi finantskontrolli osakond uurib ka kahel korral nurjunud riigihanget, millega inspektsioon lootis leida Kivilõppe kalakaitsekordoni ja selle abihoonete rekonstrueerimise ning territooriumi heakorrastamistöö tegijat. Esimest korda kuulutati hange välja mullu novembris, teist korda selle aasta märtsis, kuid mõlemal juhul lükati pakkumused tagasi liiga kõrge hinna tõttu.
  Rahandusministeeriumist öeldi, et enne kontrolli lõppemist oktoobris ei saa nad enamat kommenteerida.
  Ministeerium teeb tavapärast tööd ja selle hulka käib ka riigiasutuste hangete kontrollimine.
  Möödunud aastal tegime mitu suuremahulist hanget, mida finantseeriti Euroopa Liidu regionaalarengu fondist eesmärgiga tõhustada keskkonnajärelevalvet. Sinna hulka kuuluvad näiteks maasturid, menetlusbussid, inspektori elektroonilise töökoha tarbeks mõeldud tehnilised vahendid, nagu tahvelarvutid jmt.
  Osa nimetatud hangete puhul, näiteks menetlusbusside hankel, ei õnnestunud esimese hankevooruga tulemuseni jõuda, sest pakutud hind ületas oluliselt eeldatavat maksumust.
  Osa hangete puhul oli tarnetähtaegadest kinnipidamisega probleeme. Näiteks tahvelarvutite tarne, kus tarnija suhtes rakendati lepingujärgset leppetrahvi, mille tulemusena hange lõppkokkuvõttes odavnes.
  Kirjeldatud näited ei ole riigihangete protsessis sugugi haruldased ja riigihangete seadus näeb ka sellisteks puhkudeks vastavad juhised ette.
  Need hanked on edukalt korraldatud ja ostetud tehnika on keskkonnajärelevalves kasutusel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.