Muutuste ootajad pettusid

12. detsember 2011, 00:00

Kuigi Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu otsustas usaldushääletusel toetada oma ministreid Ken-Marti Vaherit ja Juhan Partsi, jäi kolmandikule kohalolnutest tulemus hinge kriipima.

Laupäeva ennelõunal Väätsa mõisa saabunud  IRLi volikogu liikmed kõnnivad saalis nõutult ringi. Viimase kahe nädala jooksul meediakanalite vahendusel edastatud info tekitab vastakaid tundeid ja küsimustele loodetakse päeva lõpuks vastused saada.

Kiirustades saabunud ministrid lahkuvad õige pea tagumistesse ruumidesse, et erakonna juhatusega viimased detailid läbi arutada.

Kell 12 kuulutab volikogu esimees Helir-Valdor Seeder istungi alanuks ja kõik, kes pole IRLi liikmed, saadetakse saalist välja. Kava järgi selgitavad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja siseminister Ken-Marti Vaher kinniste uste taga oma tegevust elamislubade skandaalis ja riigiettevõtete nõukogu liikmete nimetamisel.

Kolmetunnise koosoleku ajal kostub saalist vaikuse vahele ka aplausilaineid. Vahepeal selgub, et elamislubade skandaali sattunud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach on kirjutanud erakonnast lahkumise avalduse. Uudist saadavad poolehoidu avaldavad hõisked.

Jääb nii, nagu oli. Pärast häälte kokkulugemist kiiresti teatavaks tehtud tulemused toovad enamiku saalist välja voolavate inimeste näole rahuloleva naeratuse – kõik jätkub vanaviisi. Erakorralisel volikogu istungil osalenud 105 inimesest toetas Partsi jätkamist 98 ning Vaheri ametisse jätmist 70 partei liiget.

Vaher sümboolse žestiga ei nõustu. Mõne aja pärast selgub, et erakonna isamaalastest liikmed ootasid siseministrilt  žesti, mis oleks volikogu ühendanud. Nimelt soovitas Tunne Kelam enne hääetamist siseministrile anda sümboolselt oma lahkumisavaldus peaministri kätte.

“See tähendab ministri valmisolekut võtta endale poliitiline vastutus. Kutsusin siseministrit üles veel enne hääletamist, kas ta oleks valmis seda tegema. See oleks tähendanud, et oleksime saanud mõlemale ministrile täie usalduse anda. Kahjuks jäi see tegemata ja nüüd vaatame, mis saab,” selgitab Kelam.

Pärast istungit märkamatult lahkuda püüdnud Ken-Marti Vaher avalduse sümboolset esitamist vajalikuks ei pea. “Tänane erakonna koosolek oli selleks, et ministrite seisukohad ja arvamused ära kuulata ning korraldada usaldushääletus, mida põhikiri nõuab,” lausub ta jopet selga pannes.

Lagle Parekile oleks meeldinud, kui siseminister oleks Kelami soovitust kuulda võtnud. “Ettepanek anda võimalus, kuid otsustada pärast uurimist oleks mulle kõige rohkem meeldinud,” sõnas ta.

Istungi järel jäid partei isamaalastest liikmed üheskoos õue erakonna tulevikku arutama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. December 2012, 15:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing