16 veebruar 2012

PKC tegi ülevõtmistega järsu hüppe käibes

Eestis umbes 1000 inimesele tööd andev PKC Group kasvatas tänu ülevõtmistele 2011. aastal käivet kolmveerandi jagu. Kuigi ka kasum kasvas, on firma kasumlikkus vähenenud.

2011. aastaga kogus Helsingi börsil noteeritud PKC Group 550,2 miljonit eurot käivet, teatas firma börsile. Aasta varem oli firma käive 316,1 miljonit. Neljandas kvartalis oli käibe kasv veelgi muljetavaldavam - 163,2%. Kolme kuu käive küündis 242 miljoni euroni.

Konsolideeritud tegevuskasum 2011. aastal oli 34,5 miljonit eurot ehk 6,3% netomüügist. Aasta varem teeniti 29,7 miljonit eurot, mis netomüügist moodustas 9,4%. Jättes välja ühekordsed kulud, oli tegevuskasum 42 miljonit, mis moodustab 7,6% netomüügist. Aasta tagasi oli sama näitaja 10%.

PKC Groupi aastakasum kasvas 19,68 miljonilt eurolt 23,44 miljonile eurole.

Suurt mõju grupi tulemustele avaldas läinud aastal kaks ülevõtmist. 30. aprillil liideti kontserniga Segu firmad, mis omavad tehaseid Saksamaal, Poolas ja Ukrainas. 1. oktoobrist alates on grupis ka AEES ettevõtted, mille tehased paiknevad USAs, Mehhikos, Brasiilias ja Iirimaal.

Kui esimese ülevõtmisega lisanud umbes 2800 töötajad, siis AEESi tegemiste ülevõtmisel kasvas PKC töötajaskond umbes 13 722 inimese võrra. Eelmise aasta lõpu seisuga oli PKC Groupi töötajate arv kasvanud 5977 inimeselt 21 528-le. Neist 367 töötas Soomes.

Firma toob võimalike ohtudena välja võlakoorma all kannatavatest Euroopa riikidest ja USAst tuleneva madala majanduskasvu ohu. Lisaks võib sel aastal firma tulemusi mõjutada euro nõrgenemine Poola zloti ja Venemaa rubla vastu. Samuti USA dollari nõrgenemine Mehhiko peeso vastu. Ettevõte lisab, et vase hinna märkimisväärne tõus võib kahjustada grupi kasumit lühiajalises plaanis. Keskmiselt korrigeeritakse klientidele mõeldud kaupade hindu 5kuulise viiteajaga.

Võrreldes aasta varasemaga suurendab ettevõte dividendi väljamakset. Läinud aasta eest makstakse välja 60 senti aktsia kohta ehk kokku 12,7 miljonit eurot. Aasta tagasi maksis PKC dividende 55 senti aktsia kohta.

PKC Groupi nõukokku kuuluv Endel Palla, kes on Harju Elektri üks omanikest ja nõukogu esimees, omab umbes 112 000 PKC aktsiat, tänu millele teenib ta ligi 70 000 eurot omanikutulu.

PKC Group pakub elektroonika- ja kaabeldustöid peamiselt raske- ning kergsõidukitele. Firmal on tehased Eestis, Hiinas, Brasiilias, Soomes, Saksamaal, Iirimaal, Mehhikos, Poolas, Venemaal, Ukrainas ja USAs. Keilas tehast omava PKC Eesti valis Äripäev 2010. aasta Eesti kõige edukamaks ettevõtteks.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum