3. aprill 2012 kell 12:34

Enamik tõstab palka

Eesti ettevõtjad on teistest Balti riikide kolleegidest optimistlikumad ja enam kui pooled siinsetest firmajuhtidest plaanivad tänavu palku tõsta, selgub KPMG Balticsi küsitlusest "Majanduse Pulss 2012".

KPMG küsitles märtsis uuringu „Majanduse Pulss 2012“ raames Eesti, Läti ja Leedu ligi 400 majandusvalla otsustajat. Küsiti arvamust majanduskasvu, euro, välisinvesteeringute, ettevõtete palga- ning personalipoliitika kohta.

„Kõigis kolmes riigis prognoosib kaks kolmandiku ettevõtjatest tänavu majanduskasvu 0 kuni 3 protsenti ning SKP kasvu suurimaks mootoriks peetakse tööstussektorit,” kommenteeris KPMG Baltics OÜ partner ja juhatuse esimees Andris Jegers. „Pankade suhtumine äriklientidesse on vastanute arvates paranenud, seda kõige rohkem Leedus, kuigi endiselt on tunda krediidiasutuste ettevaatlikkust. Küll peetakse Balti panku usaldusväärseks.“

Jegers lisas, et huvitava tulemuse andis küsimus Balti riikide atraktiivsusest välisinvestoritele. „Kõige atraktiivsemaks peavad Eestit Leedu ettevõtjad (84 protsenti vastanutest), samas kui Eestis endas ning Lätis arvab nii ligikaudu kolmveerand.“

Mis puudutab eurot, siis ühisraha tulevikku nähakse problemaatilisena, kuid ainult mõned üksikud peavad võimalikuks euro kadumist lähema kaheksa aasta jooksulKPMG Baltics OÜ partner ja juhatuse liige Andres Root sõnas, et tööhõive ning palkade osas on kõige optimistlikumad Eesti ettevõtjad – 57 protsenti kavandab sel aastal töötajate palgatõusu –, kuid tööhõives ja palkades järske muutusi ei paista.

„On näha kontrast 2010. aastaga, mil palgatõusu kavandas vaid üheksa protsenti vastanutest,“ märkis Root ja lisas, et endiselt on probleemiks oskustööliste leidmine.

KPMG Baltics OÜ nõustamisteenuste juht Karin Rätsep ütles, et maksupoliitikas toetatakse tulu- ning tööjõumaksude kärpimist, kuid paljude vastajate arvates on kõige tähtsam maksupoliitika stabiilsus ja ennustatavus. „Vastanud andsid toetuste Eesti omavalitsuste arvu piiramisele ligikaudu 40-50 üksusele ning nagu läinud aastal, pälvis energeetika arendamisel vastajate eelistuse tuumaenergia, kuid Lätis ja Leedus pooldab ligi kolmandik biomassist saadava energia arendamist,“ sõnas Rätsep.

Tänavu märtsis läbi viidud valikvastustega veebiküsitlusele laekus Eestist 212 ning kolmest Balti riigist kokku 400 ankeeti.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum