Anne Oja • 25. juuni 2012
Jaga lugu:

Nordea: ettevõtted viivad ellu varem külmutatud plaane

Ettevõtted laienevad ja viivad ellu varasema ebakindluse tõttu edasi lükkunud plaane, kommenteeris laenamise elavnemist Nordea panga juhatuse liige ja korporatiiv- ja jaepanganduse juht Andreas Laane.

Laane sõnul on ettevõtluslaenude kasvu taga paranenud majandusseis ning ka oodatav stabiilsus, mis tähendab, et ettevõtted viivad ellu juba aastaid tagasi plaanitud investeeringuid, mis ebakindluse tõttu edasi lükkusid.

"Ettevõtete investeeringuid toetavad käibe kasvu ootused ning jätkuv kasumlikkus.   Samuti on laenukasvu aidanud sesoonsus ning teatud suuremate projektide rahastamine pankade poolt," märkis Laane.

Ettevõtete laenukäibe kasvu taga on nii kinnisvara soetamine oma tarbeks kui ka  põhivara soetamine, aga ka büroopindade finantseerimine, täpsustas Laane. Aktiivsuse kasv peegeldub Nordeas ka liisingu uusmüügi jätkuvalt heades käibenumbrites, näiteks kommertssõidukite ning masinate ja seadmete uusliising näitab viie kuu kokkuvõttes ligi 42% ja 28% aastakasvu.

Põllumajandussektori laenamine on Laane sõnul paljuski sesoonne. Kaubandussektori suurenenud laenamine näitab peamiselt elavnenud sisetarbimist, lisaks tuleb arvestada läinud aasta suurt konservatiivsust ehk madalat võrdlusbaasi. Sel aastal on stabiilne majandus ka kaubandusele teatavat optimismi sisendanud, müügid on ju selgelt kasvamas, arutles Laane lisades, et ka kinnisvara alane laenutegevus näitab võrreldes möödunud aastaga huvi kasvu.

Nordea prognoosib samas sesoonsusest tulenevat laenamise aeglustumist. Investeeringud infrastruktuuri ja ehitusse kasvavad, kuid uute laenude väljastamine jääb samasse suurusjärku laenude tagasimaksetega, ütles Laane.

Euriboril on ruumi mõnevõrra langeda. Nordea eeldab, et seda toetab Euroopa Keskpanga poolne intresside alanemine 0,25% võrra suve keskpaigas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum