Silvia Kruusmaa • 29. juuni 2012 kell 6:01

Jaemüük kasvas mais 8%

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2012. aasta mais eelmise aasta maiga võrreldes püsivhindades 8%, teatas statistikaamet.

Alates tänavu märtsist on jaemüük võrreldes eelmise aasta sama kuuga suurenenud stabiilselt 6–7%. Mais jaemüügi stabiilne kasv jätkus.

2012. aasta mais oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 372,2 miljonit eurot. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes eelmise aasta maiga võrreldes 8%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid jaemüük posti või interneti teel jäi eelmise aastaga võrreldes samale tasemele. Enim ehk 13% suurenes jaemüük apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldas mõju eelmise aasta madal võrdlusbaas. 12% suurenes müük spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (kaubamajades) ning tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes.

Toidukaupade kauplustes suurenes jaemüük eelmise aasta maiga võrreldes 8%. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldas mõju toidukaupade hinnatõusu aeglustumine. Kui eelmise aasta mais oli toidukaupade aastane hinnatõus 12%, siis tänavu mais 2%.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes mais jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 7%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele. 2012. aasta viie kuuga (jaanuar–mai) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püvihindades 9%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli mais 472,6 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis ligi 80%. 2011. aasta maiga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 15%, eelmise kuuga võrreldes 9%.

Hetkel kuum