2. juuli 2012 kell 15:58

USA tööstussektor tõmbus kokku

Tööstus kahanes ootamatult juunis esimest korda viimase pea kolme aasta jooksul, vahendas finantsuudisteagentuur Bloomberg.

Institute for Supply Management’i (ISM) indeks kukkus juunis tasemele 49,7, mis on veel halvem tulemus, kui kõige pessimistlik pakkumine Bloombergi küsitluse kohaselt, milleks oli 50,5. Mais oli indeksi tasemeks 53,5. ISMi indeks ilmestab USA tööstuslikku olukorda, kusjuures indeksi tulemus üle 50% näitab tööstussektori suurenemist ja indeks alla 50% kahanemist.

Juuni indeksi tulemus näitab, et tööstussektor kahanes, kusjuures tellimuste, tootmise ja ekspordi nõudluse tasemed kukkusid viimase kolme aasta madalaimatele tasemetele.

Tootmise kahanemist mõjutasid tarbijate jahenev nõudlus sõidukite ja teiste kaupade järele ning ettevõtete poolne investeeringute piiramine uute seadmete tarvis. Samas leiavad sellised ettevõtted, nagu DuPont Co. ja Steelcase Inc., et üha raskem on suunata toodangut ekspordiks, kuna Euroopa võitleb võlakriisiga ja Aasia majandus on jahenemas.

Kuigi indeksi tulemus alla 50 näitab tööstussektori kahanemist, siis ISMi kohaselt annab indeksi tulemus üle 42,6 siiski märku majanduse, kui terviku kasvust.

Autor: Teele Liblik

Hetkel kuum