Romet Kreek • 30. juuli 2012 kell 10:44

Euroopa aktsiad tegid nelja kuu tipu

Euroopa aktsiad on tõusnud täna nelja kuu tippu, Hispaania ja Itaalia võlakirjade tootlused langesid Euroopa võlakriisi leevendamise spekulatsiooni tõttu. Euro nõrgenes ja maisi hind hüppas rekordile, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europa 600 indeks tõusis täna ühe protsendi, kõrgeimale tasemele alates 4. aprillist. Itaalia 10aastase võlakirja tootlus taandus kuue baaspunkti võrra enne võlakirjaoksjonit. Sama kestvusega Hispaania võlakirja tootlus langes neljandat päeva.  Euro nõrgenes 1,2287 dollarile ehk 0,3 protsenti. Maisi, nisu ja sojaubade futuurid tõusid kõik vähemalt kui kaks protsenti.

Euroopa keskpanga juht Mario Draghi kohtub täna Frankfurdis USA rahandusministri Timothy Geithneriga. Berliini, Pariisi ja Rooma liidrid on lubanud kaitsta eurot .

„Oodatakse, et Euroopa liidrid jätkavad Hispaania valitsuse võlakirjade ostu või õgvendatakse edasi rahapoliitikat,“ ütles Aquarius Investment Advisors tegevdirektor Thiyga Rajan. „Üleilmselt puuduvad selged paranemise märgid.“

Draghi ettepanek sisaldab Euroopa päästefondi Hispaania valitsuse otsest rahastamist fondile võlakirjade emiteerimise teel ning Euroopa keskpanga poolt järelturult võlakirjade ostmist, ütlesid kaks keskpanga ametniku 27. juulil ananüümsuse katte all. Ka on kõne all edasised baasintressimäära kärped ja pikaajalised laenud pankadele.

Draghi peab nüüd tegudega tõestama või ta näeb võlakirjaturul uut müügilainet, kus Hispaania ja Itaalia kasvanud võlatootlused kütsid spekulatsioone, et valuutaliit laguneb. Euroopa keskpanga juht püüab võita Bundesbanki presidendi Jens Weidmenni toetust, kes on Euroopa keskpanga poolt võlakirjade ostmise kriitik.

Hetkel kuum