• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kahe mütsiga minister Parts lükkas Sandor Liive tanki

  IRLi majandusminister Juhan Parts kannab kahte mütsi. Ministrina on ta sisuliselt Eesti Energia üldkoosolek, kelle ülesandeks on nii ettevõtet esindada kui ka olulisi küsimusi otsustada. Poliitikuna esindab ta aga loosungit “Kodukulud alla” toetades muu hulgas ministeeriumi eelarvest näiteks Eesti Omanike Keskliidu häälekandja väljaandmist.

  Kahte nimetatud mütsi Parts vastavalt vajadusele ka vahetab. Võiks arvata, et vastandlikud rollid seavad Juhan Partsi kahvlisse. Osava poliitikuna on ta aga seni teinud alati õige valiku, kuid seda vahendeid valimata. Näiteks nüüd, kui Eesti Energia avaldas avatud turu hinnapaketid ja puhkes pahameeletorm, seadis Parts kohe tanki energiafirma juhi Sandor Liive. Eesmärk pühendab ju abinõu. Nii kritiseerib Parts eilses Eesti Päevalehes teravalt Eesti Energiat ja selle juhtkonda – pihta saavad nii paketid, hind kui ka nende esitusviis. Parts soovitab isegi mitte kiirustada ja võimalusel Eesti Energiat vältida. Majandusministri peas on poliitiku müts.
  Pahameeletorm. Et avaneva turu uute elektrihindade avaldamisel puhkeb pahameeletorm, oli ammu ette teada. Ilmekaks näiteks on Eesti turul Elektrumi nime all tegutseva Latvenergo käitumine. Ettevõte kutsus eelmisel nädalal kokku kogu Eesti ajakirjanduse, et oma elektripakette tutvustada. Kuid peamine – hind, jäigi ilmselt kartusest olla esimene avaldamata. Sest nagu tõestas sel nädalal puhkenud elektrihinna hüsteeria: sõnumitooja lastakse maha.
  Eesti Energia oli esimene, kes julges oma hindu avaldada. Ühelt poolt muidugi oli Eesti Energial pikaaegse monopoli ja riigiettevõttena moraalne kohustus seda teha. Teiselt poolt võiks aga ettevõtet hoopis tunnustada, sest avatud turul kehtivad ka uued reeglid ning riigiettevõte oleks võinud mängida ka konkurentide kombel kassi ja hiirt. Sandor Liive ütles lihtsalt otse ja ausalt välja selle, mida teised pole seni tihanud.
  Seevastu Partsi roll ettevõtte omanike esindajana peaks olema juhtkonna otsuseid kitsamalt ja ettevõtet laiemalt kaitsta, mitte põhjendamatult kritiseerida. Või, kui rahulolematus on sedavõrd suur, on üldkoosolekuna Partsil alati võimalus sõnavalangu asemel ka reaalseid samme astuda ja juhtkond kas vaibale kutsuda või välja vahetada. Parts piirdub aga retoorikaga, sest ministrina on ta Eesti Energia juhtkonnaga, kes toonud kopsakaid dividende riigikassasse, ilmselt rahul ja kriitikaks sunnib teine, populisti roll.
  Eesti Energia gastrollid. Tegelikult võiks Parts kriitika asemel pigem endale tuhka pähe raputada. Parts ütles, et Eesti Energia üldkoosolekuna ootab ta, et Eesti Energia seletaks klientidele selgelt lahti, mis alustel uued hinnad tekkivad. Aga seda on Eesti Energia kogu suve ka teinud. Ettevõtte juhtkond on gastroleerinud mööda Eestit, sealhulgas toimetusi. Näiteks Äripäevas on ilmunud elektrituru avanemist ja sealhulgas hinnakujundust selgitavad artiklid nii kaaneloona, rubriikides kui ka arvamuskülgedel. Kui Partsi retoorikat kasutada võiks küsida, kas hoopis ministri ja ministeeriumi passiivsus selgitustööl väärib teravamat kriitikat. Avalikkuses puhkenud paanilisus viitab, et üleminekut ja hinnakääre pole suudetud piisavalt selgeks ja arusaadavaks teha. Ähvardas ju sarnane saamatus ka eurole üleminekut, kus selgitustöö põhiraskust kandsid lõpuks kommertspangad, mitte riik.
  Samuti peab möönma, et pole suudetud eemaldada kõiki turutõrkeid. Sest kuigi turg avaneb ametlikult uuest aastast, on Eesti elektriühenduste läbilaskevõimed endiselt alles arendamisel, mitte valmis. Nii valmib Estlink2 ühendus Soomega heal juhul alles 2014, mis kõrgvee aegadel lisaks suuremaid võimalusi nautida odavat Põhjamaade elektrit. Jah, on hea, et töö juba käib ning võrreldes Läti ja Leeduga oleme ehk paremas seisus. Kuid olnuks mõistlikum ja loogilisem, kui see oleks tehtud enne turu avanemist.
  Ei pea ostma EE-lt. Mis puutub Eesti Energia hindadesse, siis on kaks võimalust. Nad kas on konkurentsivõimelised või ei ole. Esimesel juhul ei suuda konkurendid samaväärseid või paremaid pakkumisi teha. Teisel juhul tulevad konkurendid turule soodsamate hindadega ning tõmbavad omakorda ka Eesti Energia hinnad alla.
  Nii on juba vähemalt üks konkurent ka käitunud. Enam ei ole kohustust osta elektrit Eesti Energialt, on ka teisi võimalusi. Jah, elektrihinnad kindlasti tõusevad, aga nad vastavad ka igal juhul avatud turu reeglitele. Nii Juhan Parts kui ka Sandor Liive teavad seda kindlasti mõlemad. Esimene neist lihtsalt mängib publikule.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.