Romet Kreek • 3. oktoober 2012 kell 13:47

Leedu andis Gazpromi kohtusse

Leedu algatas Gazpromi vastu Stockholmi kohtus kohtuasja viie miljardi liti ehk 1,45 miljardi euro ulatuses, nõudes tagasi alates 2004. aastast ülemakstud maagaasi eest.

Gazprom muutis Leedule müüdava gaasi hinnakujunduse valemit rikkudes 2004. aastal kehtinud kokkulepet, millega Vene gaasiekspordimonopol omandas 34 protsenti Lietuvos Dujose aktsiatest. Leedu teatas, et gaasi hinnaleppe muutmise kiitsid heaks Lietuvos Dujase nõukogu liikmed, kelle määras ametisse Gazprom.

„Leedu järgib teiste riikide eeskuju," ütles Leedu peaminister Andrius Kubilius, viidates Poola ja Saksa ettevõtete poolt Stockholmi arbitraažikohtus algatatud kohtuasjadele. „On väga tähtis, et Euroopa Komisjon on juba ametlikult algatanud uurimise Gazpromi võimaliku ebaausa hinnakujunduspoliitika suhtes Kesk- ja Ida-Euroopas.“

Kohtuvaidlus võib kesta kuni kaks aastat. Kompaniid, kes rikuvad ELi konkurentsiõigust, võidakse trahvida kuni kümne protsendiga ettevõtte aastakäibest.

Hetkel kuum