Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avalik ettevõte ei saa endale lubada karistatud juhti

  Lembit Tampere väljavahetamine Arco Vara juhi kohal on marginaalne uudis. Põrutav on see, et avaliku firma juhiks saab kriminaalkorras karistatud kunagine advokaat.

  Börsifirma suuromanike vahel toimunud aastate pikkune hõõrumine on viinud selleni, et 2012 on Arco Vara nõukogust lahkunud kolm ja juurde tulnud viis uut nõukogu liiget. Nii et Tampere lahkumine pole mingi üllatus, vaid asjade loomulik käik.
  Süü või teene. Tampere sai Arco Vara eesotsa 28. augustil 2008, kui kinnisvaraarendusfirma juba kääris ning vennad Arti ja Viljar Arakas nägid ettevõtte arengut võrreldes teiste suuromanike Richard Tominga ja Hillar-Peeter Luitsaluga märksa konservatiivsemalt, mis nende teed ka lahku viis. Tampere sai nelja aasta eest kaela juba suure võlakoorma all ägava ja üles blufitud varadega börsifirma, mida ta juba 2008. aasta lõpus ligi miljardi krooni (63,3 mln euro) eest alla hindas.
  Hoolimata ülisuurest varade allahindlusest on Arco Vara kokkukuivamine aastate jooksul  jätkunud. Seda ilmestab hästi fakt, et Tampere juhiks oleku aja jooksul on teenitud vaid üks kvartalikasum (2010 neljandas kvartalis ning seda ka tänu sellele, et toona toimus osaliselt varasemalt allahinnatud varade üleshindamine). Seega võib igaüks ise hinnata, kuivõrd palju on see Tampere süü või teene, et tema juhiks oleku aja jooksul on aktsia langenud 82%. Pigem võib tema süüks pidada, et ta pole suutnud Arco Vara allakäigutrepilt päästa.
  Tampere tagasiastumisest hoopis tähenduslikum on kunagise advokaadi Tarmo Silla juhiks määramine. Ehkki Sild võib olla väga tugev juht, ei tohiks avalik ettevõte tavatingimustes endale sellist juhivalikut lubada. Kui, siis ainult juhul, kui Arco Vara etteotsa ongi vaja tugeva juurataustaga likvideerijat. Börsiteates likvideerimist mõistagi ei mainita ning tuuakse välja, et uue juhi eesmärk on ettevõtte restruktureerimine ja kasumisse viimine.
  Küsitav motiveerimine. Lisaks on üllatuslik, et uue juhi motiveerimispaketi ühe osana on ära toodud ka aktsiaoptsioonid. Juhul kui Sild hakkab saama Tamperega sarnast kuutasu (ligi 12 000 eurot/kuus), ei pruugi aktsiaoptsioonid olla kuigi motiveerivad. Börsiteates on välja toodud, et Arco Vara võib lähitulevikus oma varasid veelgi alla hinnata. 31. juuni 2012 seisuga olid firma kinnisvarainvesteeringud hinnatud 42 miljoni euro väärtuseks. 50% allahindluse korral langes Arco Vara omakapital nulli ning firma vajaks omanikelt rahasüsti. Lisaks vajab veel teenindamist 22,7 miljoni euroni ulatuv laenukoorem.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
LHV laenuportfelli kasv kajastub ka aktsia hinnas
Kui LHV teatas, et mais kasvas panga laenuportfell plaanitust kiiremini, siis täna kajastusid head tulemused ka aktsia hinnas, mis tõusis 178 303-eurose käibega +0,44%.
Kui LHV teatas, et mais kasvas panga laenuportfell plaanitust kiiremini, siis täna kajastusid head tulemused ka aktsia hinnas, mis tõusis 178 303-eurose käibega +0,44%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Panga personalijuht: kõigile sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Meditsiinitehnika müüja sai poole konkurendi ostuks loa
Konkurentsiamet andis täna meditsiinitehnikaga tegelevale Hansa Medicalile loa osta üle poole samas valdkonnas tegutsevas ettevõttest Weissmed, mille omanikud tahtsid oma oma investeeringu osaliselt rahaks teha.
Konkurentsiamet andis täna meditsiinitehnikaga tegelevale Hansa Medicalile loa osta üle poole samas valdkonnas tegutsevas ettevõttest Weissmed, mille omanikud tahtsid oma oma investeeringu osaliselt rahaks teha.
Riigikogu võttis lisaeelarve vastu Eesti pääses Euroopa Komisjoni järelevalvemenetlusest
Riigikogu kinnitas riigifirmadest lisadividendide võtmise ning ministeeriumite kärpemeetmed, millega vähendati tänavust eelarve puudujääki 173 miljoni euro võrra.
Riigikogu kinnitas riigifirmadest lisadividendide võtmise ning ministeeriumite kärpemeetmed, millega vähendati tänavust eelarve puudujääki 173 miljoni euro võrra.