• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avalik ettevõte ei saa endale lubada karistatud juhti

  Lembit Tampere väljavahetamine Arco Vara juhi kohal on marginaalne uudis. Põrutav on see, et avaliku firma juhiks saab kriminaalkorras karistatud kunagine advokaat.

  Börsifirma suuromanike vahel toimunud aastate pikkune hõõrumine on viinud selleni, et 2012 on Arco Vara nõukogust lahkunud kolm ja juurde tulnud viis uut nõukogu liiget. Nii et Tampere lahkumine pole mingi üllatus, vaid asjade loomulik käik.
  Süü või teene. Tampere sai Arco Vara eesotsa 28. augustil 2008, kui kinnisvaraarendusfirma juba kääris ning vennad Arti ja Viljar Arakas nägid ettevõtte arengut võrreldes teiste suuromanike Richard Tominga ja Hillar-Peeter Luitsaluga märksa konservatiivsemalt, mis nende teed ka lahku viis. Tampere sai nelja aasta eest kaela juba suure võlakoorma all ägava ja üles blufitud varadega börsifirma, mida ta juba 2008. aasta lõpus ligi miljardi krooni (63,3 mln euro) eest alla hindas.
  Hoolimata ülisuurest varade allahindlusest on Arco Vara kokkukuivamine aastate jooksul  jätkunud. Seda ilmestab hästi fakt, et Tampere juhiks oleku aja jooksul on teenitud vaid üks kvartalikasum (2010 neljandas kvartalis ning seda ka tänu sellele, et toona toimus osaliselt varasemalt allahinnatud varade üleshindamine). Seega võib igaüks ise hinnata, kuivõrd palju on see Tampere süü või teene, et tema juhiks oleku aja jooksul on aktsia langenud 82%. Pigem võib tema süüks pidada, et ta pole suutnud Arco Vara allakäigutrepilt päästa.
  Tampere tagasiastumisest hoopis tähenduslikum on kunagise advokaadi Tarmo Silla juhiks määramine. Ehkki Sild võib olla väga tugev juht, ei tohiks avalik ettevõte tavatingimustes endale sellist juhivalikut lubada. Kui, siis ainult juhul, kui Arco Vara etteotsa ongi vaja tugeva juurataustaga likvideerijat. Börsiteates likvideerimist mõistagi ei mainita ning tuuakse välja, et uue juhi eesmärk on ettevõtte restruktureerimine ja kasumisse viimine.
  Küsitav motiveerimine. Lisaks on üllatuslik, et uue juhi motiveerimispaketi ühe osana on ära toodud ka aktsiaoptsioonid. Juhul kui Sild hakkab saama Tamperega sarnast kuutasu (ligi 12 000 eurot/kuus), ei pruugi aktsiaoptsioonid olla kuigi motiveerivad. Börsiteates on välja toodud, et Arco Vara võib lähitulevikus oma varasid veelgi alla hinnata. 31. juuni 2012 seisuga olid firma kinnisvarainvesteeringud hinnatud 42 miljoni euro väärtuseks. 50% allahindluse korral langes Arco Vara omakapital nulli ning firma vajaks omanikelt rahasüsti. Lisaks vajab veel teenindamist 22,7 miljoni euroni ulatuv laenukoorem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.