Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tööstus. Keeruline turundus viis tervisetoote laia maailma

    Frankfurdi lennujaamas Boosti mahlabaarides ostetud smuuti tooraine pärineb tegelikult Eestist, Balbiino jäätisevabrikust, nüüdsest sisaldab see ka tervisele kasulikke baktereid.

    Mida on erilist jääjogurtis (külmutatud jogurtis) ja kus seda kasutatakse – sellest ei ole tõenäoliselt enamik inimesi kuulnud.
    Frantsiisi alusel toimiv Austraalia päritolu Boost Juice Barsil on 290 müügipunkti enam kui 15 riigis, viis aastat tagasi jõudis kaubamärk Austraalia eestlase Robert Tohveri eestvedamisel Eestimaa pinnale. Boosti looja Janine Allis töötas baarides pakutava menüü retseptid välja 12 aastat tagasi koos toitumispetsialistidega. Eesmärk on pakkuda kõrge toiteväärtusega kiiret kõhutäidet.
    Retseptides kasutatava jääjogurti eripära seisneb selle tervislikkuses – säilitatud on elavad bakterid ning toode on madala rasvasisaldusega.
    “Kõikidele frantsiisipartneritele on ilmselt kõige keerulisem jääjogurti kättesaadavus – näiteks Inglismaale tarniti jääjogurtit Austaaliast. Meie otsustasime kaasata kohaliku tootja, kes suudaks õigete omadustega ja kvaliteedinäitajatega toote arendada, ning alustasime koostööd Eesti jäätisetootja Balbiinoga,” rääkis Tohver. “Tarnisime omakorda Inglismaalt võrdluseks näidised ning Austraaliast saabunud esindaja kontrollis toote üle.”
    Uudne lahendus võttis aega. Balbiino turundusjuhi Enel Kolgi sõnul oli Boosti jääjogurtite arendusprotsess väga pikk.
    “Töötasime välja Balbiino jaoks täiesti uudse lahenduse. Et bakterid ellu jääksid, ei  tohi jogurtit enne külmutamist pastöriseerida, see aga omakorda tähendas, et ka jogurt tuleb valmistada ise, meie tehases,” iseloomustas Kolk. “Oleme katsetega kindlaks teinud, et kasulikud bakterid säilitavad suures osas oma eluvõime ja head omadused ka sügavkülmas –18 °C juures. Jääjogurtid sisaldavad probiootilisi baktereid, mis tugevdavad inimese immuunsüsteemi ja parandavad seedimist: Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgericus ja Bifidobacterium. Ühes tunnis valmib pea 200 viieliitrist jääjogurtit, mida kasutatakse Boosti kokteilide valmistamisel.”
    Tunnustus Eesti toidu kvaliteedile. Eesti oli esimene Boosti frantiisi esindav välisriik, kes hakkas ise toorainet valmistama.
    “Kindlasti on see tunnustus Eesti toidutööstuse kvaliteedile. Praegu tellime Balbiinolt kolme sorti jääjogurtit ning sorbetti, mida valmistatakse vee baasil,” tõi Tohver esile. Balbiino tootmine vastab kõrgeimatele BRC (British Retail Consortium) toiduohutuse ja kvaliteedi nõuetele.
    “Kaks aastat tagasi loobusime esimese Boosti baarina ka toiduvärvi karmiin kasutamisest, mida sisaldab enamik maasikamaitselisi tooteid, ning asendasime selle peedimahlaga,” rääkis Tohver.
    Robert Tohver kinnitab, et juba algselt oli Balbiinoga koostöö aluseks eksport teistesse riikidesse Boosti frantsiisipartnerite kaudu.
    “Juba aasta eksporditakse jääjogurtit Saksamaale – Frankfurdis smuutit ostes tea, et see tuleb tegelikult Eestist. Algselt tarniti toorainet Inglismaalt, kuid Eesti kasuks rääkis parem kvaliteet ning konkurentsivõimeline hind,” selgitas Tohver. “Aasta lõpus avatakse esimene mahlabaar Peterburis ning läbirääkimised käivad tooraine ostuks Eestist, mis on sealse turu omapärasid arvestades aeganõudev protsess.”
    Tohver hindab koostööd Balbiinoga väga kõrgelt. “Kogu tootearendus ja suhtlus oli väga professionaalne, sest Eestis elusaid baktereid sisaldavaid külmutatud tooteid varem valmistatud ei ole,” märkis ta. “Soovitame hea meelega ekspordivõimalust teistesse mahlabaari esindustesse.”
    Bakteritega tooted saavad üha popimaks
    Sirje Potisepp, Eesti Toiduliidu juhatajaKindlasti on Eesti ettevõttelt tooraine ostmine tervislike jääkokteilide jaoks tunnustust väärt ning paneb ettevõttele ka vastutuse. Balbiino näol on tegemist arenemistahtelise ja -võimelise ettevõttega ning peaksime olema uhked, et Eesti ettevõtte poole pöörduti. See annab positiivse kuvandi kogu Eesti toiduainetööstusest kui innovaatilisest ja pidevas arengus olevast sektorist.Funktsionaalsetele toodetele pööratakse toiduainevaldkonnas suurt tähelepanu ja see on üks tulevikusuundadest.Tihti kaasnevad oma kaubamärgitoodetega teistele turgudele minnes Eesti ettevõtete jaoks üle jõu käivad turunduskulud ja nii jääbki üheks võimaluseks toota koostööpartneritele meelepärase kvaliteedi ja koostisega tooteid/toorainet.Küll sooviksin täpsustada, et probiootilisi baktereid ME-3 ja LA-5 sisaldava Helluse koorejäätisega tuli ka Premia turule turule 2009. aasta kevadel. Sellele eelnesid samuti pikad ja põhjalikud katsetused TFTAKI teadlaste kaasabil, et selgitada välja, kas probiootilised bakterid on pärast külmutamist ikka tõesti elus. Katsetuste ja teadus-arendustöö tulemusena nii ka läks. Toode ise oli aga mõnusalt koorene, maasikatäidise ja šokolaadiglasuuriga jäätis. Kogu arendus kuni turuletoomiseni võttis aega umbes aasta. Kahjuks ei ole Eesti tarbijad võimelised oma rahakoti ja ostude kaudu väärtustama meie teadlaste saavutusi ning nüüdseks on nimetatud jäätise tootmine lõpetatud. Võib-olla ajutiselt.
     
    Tasub teada
    Kuidas jääjogurtit valmistatakse?
    Tooraine: Jääjogurtit valmistakse 100% jogurtisegust, mis vahustatakse ja külmutatakse, seejärel lisatakse moose ja püreesid.Esimene etapp: Jogurti valmistamine, mille hulka kuulub segu keetmine, jahutamine ja bakterite kasvatamine, võtab aega ligi 36 tundi.Külmašokk: Pärast valmimist doseeritakse segu pakenditesse ning saadetakse jäätis tunniks külmatunnelisse, kus jäätised saavad –45 °C temperatuuri juures n-ö külmašoki. Külmašokk on kõigi jäätiste valmistamise juures üks olulisemaid etappe, mis ei lase jäätise sisse tekkida jääkristalle.Hoiustamine: Kui toode valmis, viiakse valmistoodang hoiustamiseks külmlattu, kus seda säilitatakse –24 °C juures.Jäätiste tootmisel ja ladustamisel ning logistikal kuni lõpp-tarbijani jõudmisel peab olema kindlustatud katkematu külmaahel.Müük: Poelettidelt võib tavatarbija leida baktereid sisaldava jogurtijäätise Fitness, mis on valmistatud samal viisil.Ühes tunnis valmib üle 3 000 180 ml Fitnessi jäätise või pea 200 viieliitrist jääjogurtit, mida kasutatakse Boosti kokteilide valmistamisel.
     
    Mis on mis
    Boost Juice Bars
    Sai alguse Austraalias aastal 2000, kui Janine Allis otsis oma kasvavale perele tervislikku, kuid maitsvat alternatiivi tavapärasele kiirtoidule.Sellest ajast alates on maailmakaardile kantud üle 290 baari – Austraalias, Tšiilis, Indoneesias, Singapuris, Kuveidis, Inglismaal, Saksamaal, Lõuna-Aafrikas­ ja Eestis.Menüüs olevad mahlad, smuutid ja hottie’d tehakse värsketest puuviljadest ja eluskultuuridega väherasvasest külmutatud jogurtist.Ekstra energiat andvad buusterid, rääkimata nisuvõrsemahlast, sisaldavad kehale ülivajalikke toitaineid.Ei kasuta oma toodangus säilitusaineid ega kunstlikke värvilisandeid.Nüüdseks Eestisse naasnud teist põlve Austraalia eestlane Robert Tohver käis pojaga igal aastal Eestis surfipuhkusel. Kord küsis poeg lennujaamas, et miks Eestis ei ole oma Boosti. Tohvril  hakkas mõte jooksma ning ta tegi ettepaneku sõbrale ja äripartnerile, endisele tipp­ujujale  Indrek Seile. Viimasele meeldis mõte kohe, sest Austraalia elustiil ja tervislik toitumine on talle südamelähedased.
     
    Kommentaar
    Kaks toodet nagu õde ja vend
    Urmas Türk, YO! Eesti OÜ juhataja ja osanikSoftserve (pehme) külmutatud jogurt, mida pakub YO! Eesti OÜ oma kohvikutes, ja Balbiino jääjogurt ehk jogurtijäätis on nagu õde ja vend, samalaadsed, kuid samas kaks erinevat toodet. Tooted erinevad valmistamistehnoloogia ja retsepti poolest. Sealt tulenevalt on erinev ka nende maitse, tekstuur, säilimispotentsiaal jne. Jogurtijäätis valmib tööstuslikult, olles lähedane klassikalisele jäätisele. Softserve jogurt toodetakse vahetult enne serveerimist.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Investeeringud, kus võib peituda uus Nvidia
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Eesti üks rikkamaid naisi avas Tallinna kesklinnas uue äri
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.