18. oktoober 2012 kell 21:00

Mahavok 30 – areng ei peatu

Mahavoki juubelikontserdid annavad ülevaate ansambli arengust kolme kümnendi jooksul – esitatakse vanu ja uusi lugusid koos erinevate solistidega.

Mahavok on olnud algusest peale otsihimuline ja eriilmeline muusikakollektiiv, sestap saab juubelikontsertidel esitatav olema õige värvikirev. Sünnipäeva puhul on lavalaudadel ohtralt soliste ja muusikaelamust täiendavad nii videokaadrid kui ka Eestis harva kasutust leidev ruumiline heli.

Sünnipäeva tähistab arvukalt artiste. Juubelikontsertidel on laval ansambli kõik elus olevad algkoosseisu liikmed, samuti suur hulk sõpru – nii neid, kes on Mahavokiga vaid paar lugu salvestanud, kui ka neid, kes on ansambliga koostööd teinud läbi aegade, näiteks nagu Karl Madis.

Veel löövad solistidena kaasa Marten Kuningas, Triinu Taul, Hannaliisa Uusmaa, Ketter Orav ja Anet Vaikmaa. Kare Kauksi tervis ei lase tal sedapuhku kaasa lüüa, kuid päris eemale ta lavalt siiski ei jää, sest Kauksil on olnud Mahavoki loos eriline koht.

Kontserdikava on bändi liikme ja muusikalooja Heini Vaikmaa sõnul pikk ja keeruline ning selle esitamisel püüeldakse selle poole, et kõik oleks muusikaliselt ja tehniliselt nauditav. Oodata on täispikka kontserti, mis annab läbilõike kogu Mahavoki ajaloost, nii instrumentaalmuusikast kui ka lauludest, nii vanadest kui ka uutest.

Vana ja moodsa sümbioos. R2 muusikajuht Erik Morna on iseloomustanud Mahavoki uusimat lugu “Vihmale” kui vana ja moodsa muusika sümbioosi. Sama võib öelda ansambli repertuaari kohta laiemalt.

“Mahavoki juured on meie noorusajas, ent meie muusikas on ka üsna palju uut, seda, mis just praegu maailmas moes. Sama kehtib koosseisu kohta: pillimehed on staažikad, aga teeme koostööd uute noorte lauljatega,” rääkis Vaikmaa ansambli arenguteest.

Traditsiooniliselt jaguneb Mahavoki muusika kaheks: ühe osa moodustavad instrumentaallood, mille juured peituvad asutajaliikmete noorusaja progerokis, teise osa aga laulud, mille ampluaa on stiililiselt üsna lai ja mis sõltuvad enamasti sellest, missugused muusikalised ideed ansambli muusikalooja Vaikmaa peas parajasti pöörlevad. Viimase sõnul tekib muusikat ja uusi ideid pähe pidevalt, aga kõige keerulisem ja aeganõudvam on see, kuidas see avalikkusele võimalikult arusaadavaks vormistada.

“Teeme igal nädalal bändiproovi, et vormi hoida. Nende kooskäimiste ajal peame aru ka uute lugude ja esinemiste üle. Kui tuleb idee, millest võiks lugu sündida, siis võtame asja käsile ja vaatame, kes sobiks seda solistidest kõige paremini esitama. Pole üldse võimatu, et sukeldume mõnda sellisesse stiili, mida me varem pole viljelenud. Me ei sea endale mingeid piire – kui asi on piisavalt põnev, siis miks mitte seda proovida. Praegu on uus ja vana igas mõttes kohtunud ning meil kõigil on põnev laval olla ja kuulata, mis saama hakkab,” rääkis Vaikmaa.

Videotaust rikastab. Kontserdile annavad lisadimensiooni mitmesugused heliefektid ja videod, mida publikul on põnev jälgida. “Kõige paremini mõjuvad visuaalsed efektid just instrumentaalmuusika taustana, kus pilt võib mõnes mõttes täita sõnade rolli. Esimest korda lisasime videotausta klipid, mille filmisin koos bändiliikmetega üles rohkem kui kolmkümmend aastat tagasi 8 mm filmile,” selgitas Vaikmaa.

Mahavok on olnud tasakesi liikuv organism, mis on Vaikmaa sõnul üle elanud nii häid kui ka halbu aegu. Seda, et ansambel kunagi oma 30 aasta juubeli tähistamiseni jõuab, ei osanud bändi liikmed ansamblina kokku tulles ennustada. Nüüd on see siiski tõeks saanud.

 

Fookuses

Mahavok i juubelikontserdid

19. oktoobril kell 19 Vanemuise kontserdimajas20. oktoobril kell 19 Pärnu kontserdimajas21. oktoobril kell 17 Jõhvi kontserdimajasPilet: 5–12 eurotwww.mahavok.ee

Hetkel kuum