Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Revolutsioon kukutab võimu kaaperdanud kartelli

  Sotsioloog Marju Lauristin võrdles septembri lõpus Eestis valitsevat olukorda Prantsuse revolutsiooni eelse seisuga, kus ärksa vaimuga inimesed tunnevad, et neid valitsevad mitteärksad. Sama mõtet jätkates võib nn Silvergate’i juhtumi uurimise sumbumine hoopis kasvatada avalikkuse survet muutusteks.

  Jah, inimesed on väsinud. Kuid see väsimus ei ole seekord mitte uinutav, vaid tegutsema sundiv, kirjutasin veebruaris arvamusartiklis. Trend, kus ühiskonna eri osad on asunud oma seisukohtade eest valjuhäälselt seisma, on jätkunud ning kuigi see ei pruugi olla alati produktiivne, näib, et teist väljapääsu ole.
  Ning sellises kontekstis on see tõlgendatav kui hea. Viimasest aastast saab tuua arvukaid näiteid. On need siis streikivad õpetajad kevadel ja arstid sügisel. Või laiaulatuslik diskussioon ACTA teemadel. Või tööandjad, kes on oma seisukohtade eest häälekalt seisnud. Nagu ka arvamusliidrite ja vabaühenduste terav reageering plaanile luua nn demokraatia arendamise sihtasutused. Või ka lõpuks Eesti ESMiga liitumisel puhkenud avalik diskussioon.
  Kõiki neid väljaastumisi võib mingil tasemel kritiseerida, kuid positiivne on sisuline muudatus ühiskonna hoiakutes, mis seisneb selles, et käegalöömise asemel pannakse ise käed külge. Seepärast ei saa nõustuda pessimistidega, kelle hinnangul nn Silvergate midagi ei muutnud. Ning uurimisorganite võimetus poliitkorruptsiooni uurida andis viimase põntsu usule tervemasse ühiskonda.
  Vastupidi. Juhul kui sündmuste selline areng kasvatab ühiskonna survet muuta kehtivat olukorda, võime ühel päeval rõõmustada kodanikuühiskonna järjekordse arenguhüppe üle. Piltlikult, kui seljatasime DASAd, miks mitte võita tagasi poliitilise kartelli kaaperdatud riigivõim, kui parafraseerida Kaarel Tarandit.
  Teisisõnu, muutusi põhjustame ise. Nii võib (vähemalt optimisti hinnangul) rahulolematus peaministripartei rahastamisskandaali lahendusega olla viimane piisk karikasse, mis lõpptulemusena kukutab ka võimuladviku puutumatust kõrgusest tagasi maale.
 • Hetkel kuum
Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Euribor langes kolmapäeval veidi
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Läti riiklik energiafirma plaanib Eestisse pool miljardit investeerida
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.