• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Revolutsioon kukutab võimu kaaperdanud kartelli

  Sotsioloog Marju Lauristin võrdles septembri lõpus Eestis valitsevat olukorda Prantsuse revolutsiooni eelse seisuga, kus ärksa vaimuga inimesed tunnevad, et neid valitsevad mitteärksad. Sama mõtet jätkates võib nn Silvergate’i juhtumi uurimise sumbumine hoopis kasvatada avalikkuse survet muutusteks.

  Jah, inimesed on väsinud. Kuid see väsimus ei ole seekord mitte uinutav, vaid tegutsema sundiv, kirjutasin veebruaris arvamusartiklis. Trend, kus ühiskonna eri osad on asunud oma seisukohtade eest valjuhäälselt seisma, on jätkunud ning kuigi see ei pruugi olla alati produktiivne, näib, et teist väljapääsu ole.
  Ning sellises kontekstis on see tõlgendatav kui hea. Viimasest aastast saab tuua arvukaid näiteid. On need siis streikivad õpetajad kevadel ja arstid sügisel. Või laiaulatuslik diskussioon ACTA teemadel. Või tööandjad, kes on oma seisukohtade eest häälekalt seisnud. Nagu ka arvamusliidrite ja vabaühenduste terav reageering plaanile luua nn demokraatia arendamise sihtasutused. Või ka lõpuks Eesti ESMiga liitumisel puhkenud avalik diskussioon.
  Kõiki neid väljaastumisi võib mingil tasemel kritiseerida, kuid positiivne on sisuline muudatus ühiskonna hoiakutes, mis seisneb selles, et käegalöömise asemel pannakse ise käed külge. Seepärast ei saa nõustuda pessimistidega, kelle hinnangul nn Silvergate midagi ei muutnud. Ning uurimisorganite võimetus poliitkorruptsiooni uurida andis viimase põntsu usule tervemasse ühiskonda.
  Vastupidi. Juhul kui sündmuste selline areng kasvatab ühiskonna survet muuta kehtivat olukorda, võime ühel päeval rõõmustada kodanikuühiskonna järjekordse arenguhüppe üle. Piltlikult, kui seljatasime DASAd, miks mitte võita tagasi poliitilise kartelli kaaperdatud riigivõim, kui parafraseerida Kaarel Tarandit.
  Teisisõnu, muutusi põhjustame ise. Nii võib (vähemalt optimisti hinnangul) rahulolematus peaministripartei rahastamisskandaali lahendusega olla viimane piisk karikasse, mis lõpptulemusena kukutab ka võimuladviku puutumatust kõrgusest tagasi maale.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.