Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina vabastas Eesti firma maksudest

  Hiina valitsus premeeris Eesti ettevõtet GuardTime AS 247 000 euroga ning vabastas viieks aastaks maksudest.

  Ajatempli tehnoloogiat arendaval firmal on kontoreid üle maailma. Kaks aastat on GuardTime tegutsenud Hiinas, kust nüüd tuli ka riiklik tunnustus nende tegevusele.
  Järgneb intervjuu GuardTime'i juhi Mike Gaultiga.
  GuardTime sai hiljuti häid uudiseid Hiinast?
  Võitsime auhinna, mis on toetus Hiina valitsuselt. Selle nimi on Shanglini auhind. Seda antakse välja igal aastal paljutõotavatele ettevõtetele ja uutele tehnoloogiatele, et aidata edendada majanduslikku arengut Hiinas. Auhind oli 2 miljonit jüaani, mis on 350 000 dollarit (u 247 000 eurot - toim.). Mis on Eesti vaatepunktist oluline selle juures, on see, et ilmselgelt on tegemist Eesti tehnoloogiaga, kuid see on ka ainus välismaine tehnoloogia, mis on selle auhinna võitnud.
  Kui oluline on see auhind teie ettevõttele?
  Raha pole oluline, väga tähtis on tunnustus Hiina valitsuselt. Meil on Hiinas palju projekte valitsusasutustega, mis tahavad meie tehnoloogiasse panustada. Hiina valitsuses seda juba kasutatakse, praegu e-kirjadel. Nimelt Hiina ühiskonnas ei ole võõraste vahel usaldust. USAs ja ilmselt ka Eestis usaldatakse kõigepealt ja kui midagi läheb valesti, siis sa enam ei usalda. Aga Hiinas ei ole algul eriti usaldust. Sa pead usalduse ära teenima. Niisiis, iga tehnoloogia, mis saab teha asju usaldusväärsemaks, võetakse alati hästi vastu.
  Kui tähtis on see auhind Hiinas?
  Kindlasti on see väga prestiižne auhind, kuid oluline on sellega kaasnev. Näiteks on meil viis aastat maksuvaba, sinna hulka kuuluvad nii üksisiku- kui ettevõttemaksud. Samuti antakse meile üüritasuta 200ruutmeetrine kontor ning palju soodustusi, mis aitavad meil end Hiinas paremini sisse seada.
  Seni kasutasime partneri kontorit. Kaks aastat tagasi investeeris Hong Kongi suurärimehe Li Ka-shingi riskikapitalifond meie firmasse ja oleme sellest ajast teinud tema firmaga koosööd, et end paremini Hiinas tutvustada, inimestega kohtuda ja selgitada, millega tegeleme.
  Aasta eest ütlesite, et kavatsete kõvasti Eestisse investeerida, kas olete seda teinud?
  Palkame nii palju kui võimalik, kuid nagu teada, on arendajatele Eestis vähe turgu, niisiis me ei ole saanud palgata nii palju kui tahaks. Palkame tööjõudu ka Filipiinidelt, sest see on inglise keelt kõnelev riik ja sealne arenduskvaliteet on hinda arvestades väga kõrge. Loomulikult tahaksime pigem hoida kõiki Eestis, kuid siin ei ole piisavalt arendajaid.
  Kui palju te olete siia investeerinud?
  Kaks miljonit eurot sel aastal. Võib-olla seda ei ole väga palju, kuid me ei osta kinnisvara, eks ole - me investeerime vaimsesse kapitali.
  Milline osa teie ettevõttest tegutseb Eestis?
  Uurimine ja arendus. Mulle tundub, et ajalooliselt on Eesti väga tugev matemaatikas, krüptograafias ja võrgutehnoloogiates. Seetõttu on ka meie uurimine ja arendus just Eestis.
  Kui palju Eestis teie tehnoloogiat kasutatakse?
  Pakume teenust Eestis avalikule sektorile tasuta. See on meie jaoks hea, sest nii saame teha uuringuid, kuidas meie tehnoloogia töötab. Eesti on tuntud kui üks maailma juhtivaid e-valitsusi. Niisiis puhtalt see, et me saame näidata, kuidas Eesti kasutab seda tehnoloogiat, aitab meil välismaal turustada.
  Näiteks ajame me palju äri Filipiinide valitsusega, ja seda just seetõttu, et meil oli tunnustus Eestist kui e-valitsuse silmapaistvast keskusest.
  Millised turud on teie jaoks kõige tähtsamad?
  Meie sihtturg on telekommunikatsiooni operaatorid, seega ülemaailmne turg. Meil on kontorid Singapuris, Pekingis, Filipiinidel Manilas on meil 200ruutmeetrine kontor. Meil on oma büroo ka Tokios ja San Franciscos. Selle järgi saab aimu meie jaoks tärkavatest ja arenevatest turgudest.
  Te tegutsete palju Aasias. Miks?
  Aasia on suurepärane turg, sest neil ei ole tehnoloogilist pärandit nagu USAs või Euroopas. See tähendab, et nad suudavad kiiremini omaks võtta uusi tehnoloogiaid, sest nad ei pea tegelema vanade tehnoloogiatega.
  Milline on teie tänavune käive ja kasum? On need eelarvega vastavuses?
  On väga suur võimalus, et jääme sel aastal kasumisse ja kui see ka sel aastal eriti ei õnnestu, siis kindlasti järgmisel aastal. (Naerab - toim.) Me ei saa rääkida kümnetest miljonitest dollaritest. Oleme hakanud raha teenima, mis on väga hea, kuid meil on väga palju tulevikupotentsiaali. Me alles käivitume.
  Mis on GuardTime'i lähiplaanid?
  Tahame Eestist palgata nii palju inimesi kui võimalik. Nii nagu kasvab meie ettevõte, tahame suurendada ka oma siinset kontorit. GuardTime'i leiutasid Eesti teadlased, see on Eesti tehnoloogia. Me loodame võtta selle tehnoloogia ja teha sellest uue standardi. See on äärmiselt põnev.
  TASUB TEADA
  Mis on Shanglini auhind?
  Shanglini auhinda annab välja Zhejiangi provintsis asuv Cixi valitsus igal aastal. Sellega tõstetakse esile Hiina parimaid ettevõtjaid, kellel on potentsiaali unikaalsete tehnoloogiatega kiirendada Hiina majanduse arengut. Auhinnaga kaasneb 2 miljoni jüaani (247 526 euro) suurune preemia ning arvukad äritoetused.
  Cixi linnas tegutseb üle 80 000 ettevõtte 30 valdkonnast.
  Mis on GuardTime?
  GuardTime on 2006. aastal asutatud Eesti firma, mis pakub matemaatikal põhinevat ajatempli teenust, millega on võimalik tõendada andmete päritolu, loomiskuupäeva ja autentsust. Idee on välja töötanud Eesti teadlased Ahto Buldas ja Märt Saarepera ning sellega on võimalik korraga tembeldada miljoneid dokumente. See tähendab, et ajatemplit saavad kasutada ettevõtjad kõikjal üle maailma ning tegu on väga suure potentsiaaliga lahendusega.
  Autor: Kadri Põlendik, Ave Lepik
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Indrek Lepik: kui palju maksab raketirünnak Rakvere pihta?
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Apple’ist võib saada digiturgude määruse esimene ohver
Euroopa Komisjon alustas esimest uurimist uue digiturgude määruse (DMA) põhjal, kahtlustades Apple’it äpiloojate diskrimineerimises.
Euroopa Komisjon alustas esimest uurimist uue digiturgude määruse (DMA) põhjal, kahtlustades Apple’it äpiloojate diskrimineerimises.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
EL lisas 27 Vene varilaevastiku alust sanktsioonide nimekirja
Euroopa Liit lisas täna sanktsioonide nimekirja 27 Venemaad abistanud laeva, peamiselt nafta- ja gaasitankerid. Üks sanktsioneeritud laevadest on parasjagu Eesti majandusvetes ankrus.
Euroopa Liit lisas täna sanktsioonide nimekirja 27 Venemaad abistanud laeva, peamiselt nafta- ja gaasitankerid. Üks sanktsioneeritud laevadest on parasjagu Eesti majandusvetes ankrus.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.