Kadri Põlendik • 29. oktoober 2012 kell 16:41

Jürgen Ligi: Eestit on ausalt valitsetud

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles ETV saates „Ringvaade“, et Eesti poliitika on olnud aus ning reaalsusele julgetakse otsa vaadata.

„Mina ei valeta. Ma ei ole kunagi valetanud poliitikas. Mina väidan, et Eesti on ausalt valitsetud,“ kommenteeris minister Ligi „Ringvaates". „Kui kuulen politoloogi „Terevisioonis“ rääkimas, et inimesed teavad, et seadused on ostetavad, siis mina ütlen, et mina ei tea. Võib olla, et mõni asi lipsab läbi, aga sellele saadakse kohe jaole,“ ütles Ligi, kes ei välistanud, et erakonnale on sularahas annetusi tehtud. „Sellepärast ei tasu solgiga üle kallata kogu riigivalitsemist.“

Marko Reikopi küsimuse peale, miks olid ülekuulamisprotokollid sedavõrd koomilised, ütles Ligi, et need on tunnistused inimestelt, kes on pidanud piinarikkas olukorras seletama, kus nad hoiavad oma sularaha. Ministri sõnul leidub inimesi, kes hoiavad kodus euro-eelsest ajast saadik suurtes kogustes raha sukasääres ning selles ei ole midagi imelikku.

Silver Meikari erakonnast väljaviskamist pidas Ligi loogiliseks. „Kui Reikop räägib, et Kook ja Allikmaa on kaabakad, saab ta kohe kinga,“ selgitas minister, et üheski kollektiivis ei anta armu, kui hakata sellele vastu tegutsema, samamoodi on ka erakonnas.

Seda, et Reformierakonna kontori ette registreeriti kolmeks päevaks fiktiivne meeleavaldus, pidas Ligi mõne funktsionääri ülepingutamiseks. „Tegelikult me kodanikuna keegi ei armasta, kui keegi käib meie akna all kaklemas, sodib meie seina, või raiub maha meie istutatud puu. See ei meeldi kellelegi.“

Tänane meeleavaldus ei olnud Ligi hinnangul spontaanne: „See oli äärmuslike vaadetega inimeste kokku aetud seltskond. Seal oli tegemist ametiühinguga, politoloogiga… tegemist oli poliitiliste oponentidega.“ Minister leidis, et oma vaateid saab avaldada ka mujal kui tänaval.

Lõpuks märkis Ligi, et praegu jäetakse mulje poliitika äraostetavusest, kuigi see nii ei ole. „Ma tean, et poliitika ei ole ostetav.“

Hetkel kuum