• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 01.11.12, 23:00

Investor ähvardab Swedbanki kohtuga

Aasta alguses toimunud Bank of Georgia aktsiate vahetus Londoni börsil jättis panka investeerinud Swedbanki kliendid raskesse seisu – pank neile vahetus­­pakkumise kohta infot ise ei andnud. Aktsiate vahetamata jätmine tähendas aga tuhandetesse eurodesse küündivat kahju.
Osale kahjukannatajatest oli pank nõus kaotuse kompenseerima. Teised, kellele hüvitist ei makstud, plaanivad panga vastu kohtusse minna.
“Ma tunnen, et Swed (Swedbank – toim) on oma ignorantsusega liiga teinud ja antud juhul on sellel ka rahalised tagajärjed.”
“Mulle ütleb iga rakk, et selline asi EI SAA olla võimalik.”
Need laused pärinevad mai lõpus toimunud arutelust, mida peetakse Eesti investorite suhtluskeskkonnas, LHV Panga internetifoorumis. Tihe arvamuste vahetamine käib Londoni börsi nimekirjas oleva Gruusia panga väärtpaberite teemal.
Gruusia Pank, mida enamasti teatakse ingliskeelse nimetusega Bank of Georgia, oli mõned aastad tagasi siinsete investorite silmis kuum investeering. Seda pakkusid investeeringuna välja näiteks Swedbanki privaatpanganduse kliendihaldurid, rahakad kliendid sinna ka investeerisid.
Segaduse, mis foorumikeskkonda üle kandunud, tekitas Gruusia Panga seniste börsil kaubeldavate väärtpaberite vahetamine uue panka omava valdusfirma aktsiate vastu. Pärast vahetust jäävad ettevõtte aktsiad küll samuti Londoni börsile, aga häda on selles, et osa investoreid pole sellisest vahetusest üldse kuulnud. Nad omavad endiselt väärtpabereid, mis kohe-kohe börsilt ära viiakse, ja segane on, mis vanadest aktsiatest üldse saab.
Arutelu foorumis algab mai viimastel päevadel, ent kõnealune vahetuspakkumine lõppes juba veebruaris – iga tunniga lähevad arvamusavaldused teravamaks, sest seni uinunud väikeinvestoritele saab selgeks, et nad on rahaliselt tõsiselt pügada saanud. Üheskoos võivad nad kahjuna korstnasse kirjutada tuhandeid eurosid, sest vanade väärtpaberite börsilt lahkudes ei maksta neile nii palju, kui maksavad uued aktsiad. Kannatanuid seob see, et nad on oma investeeringu teinud Swed­banki kaudu.
Investorid küsivad kompensatsiooni. Foorumis võtab sõna ka Heiki Tuul. Tema investeeris Gruusia Panga aktsiatesse viie aasta eest oma ettevõtte kaudu, mis oli senimaani Swedbanki privaatpanganduse klient. Vahetuspakkumisest ta osa ei võtnud, kuna ei teadnud selle toimumisest – hinnanguliselt sai ta selle tõttu 3500 euro ringis kahju. Ta usub, et pank oleks pidanud igal juhul investoreid teavitama, et selline aktsiate vahetamine on toimumas.
Tuul teatab foorumis, et vormistas Swedbanki tegevuse kohta finantsinspektsioonile pretensiooni, ning kutsub kahju kannatanuid sellega ühinema. Äripäev küsib temalt juba juunis, milles asi täpsemalt seisneb. Ta ei ole kommenteerimise vastu, kuid palub oodata. Ka arutelu investorite foorumis vaibub. Tagantjärele selgub, et samal ajal käivad läbirääkimised panga ja kahju kannatanud klientide vahel. Swedbank lubab kõik kahjunõuded vastu võtta ja eraldi hinnata. Panga esindajad ja Tuul on omavahelisel kohtumisel kokku leppinud, et ajakirjanduses sellest esialgu ei räägita.
Swedbank siiski Äripäeva juuni keskel tehtud päringu peale kommentaarist ei keeldu. Panga pressiesindaja ütleb, et neil on kokku 65 000 klienti, kel avatud väärtpaberikonto. Neil kontodel hoitakse kokku 8900 erinevat väärtpaberit. “Pangal pole kohustust ega ka võimalust kõigi võimalike korporatiivsete sündmuste kohta olevat infot analüüsida ega klientidele edastada. Põhimõtteliselt tähendab see, et klient peab korporatiivsete sündmuste kohta teavet hankima ning analüüsima iseseisvalt.” Tõlgituna: pank ütleb, et investorid, kes Gruusia Panga väärtpaberite vahetamise maha magasid, on ise süüdi.
Pank korvab osale kahju. Milles on siis lõpuks asi, milles seisneb “Swedi ignorantsus”, nagu üks foorumipostitaja seda hindas? Tuul võtab Äripäevaga uuesti ühendust oktoobri alguses. Selleks ajaks on tema läbirääkimised pangaga lõppenud ja selge on, et kõigile investoritele kahju ei kompenseerita. Ta lubab Swedbanki vastu kohtusse minna.
Tuule sõnul pole küsimus ainult selles, kas pank peaks investoreid teavitama või mitte. Lisandub segadus, kuidas panga esindajad ise seda vahetuspakkumist tõlgendasid ja millist infot klientidele väljastasid. Otsesõnu: Tuul süüdistab Swedbanki töötajaid ebakompetentsuses, sest mõned investorid küsisid vahetuspakkumise ajal, kas nad saavad pakkumises osaleda – Swedbank vastas, et ei saa. Pank selgitas, et nad ei tohtinud pakkumise tingimuste järgi detailset infot investoritega jagada. Need Swedbanki väited ei vastanud tõele ja pank tunnistab seda. Swedbanki pressiesindaja viitab, et klientidele edastatud vigase info said nad oma alamhaldurilt.
Swedbank on nõustunud kahju kompenseerimisega osale investoritest – neile, kes väärtpaberite vahetamise ajal panga poole pöördusid ja oma otsuses valeinfost lähtusid.
Ent Tuul ja temaga koos veel kümmekond investorit võivad kompensatsioonist suu puhtaks pühkida – nad ei küsinud vahetamise kohta õigel ajal ehk enne vahetuspakkumise lõppemist. Nad ei saa hüvitist hoolimata asjaolust, et neil oli sõlmitud privaatpanganduse leping, mille järgi peaks pank pakkuma kliendile igakülgset finantsalast abi ja nõustamist.
Swedbank jääb endale kindlaks: neil ei ole kohustust ka selle lepingu järgi kliente erinevatest korporatiivsetest sündmustest teavitada. Investorid pöörduvad finantsinspektsiooni, kuid saavad sealt seisukoha, mis panga oma kinnitab.
Tuule võitlus on juba kasu toonud. “See ongi Eestis üldine mentaliteet investorite suhtes – ise oled loll, et eksisid. Minu üleskutsele vastanutest enamik arvas, et panga vastu võitlemine on mõttetu. Oldi oma kaotusega leppinud ja mis peamine: kardeti või õigem oleks öelda, häbeneti kaotusest rääkida ja seda avalikustada,” ütleb Tuul. Ta lisab, et samal ajal kui panga klientidel on kohustus kogu turgu jälgida, pole pangal selle loo põhjal isegi kohustust klientidele õiget infot väljastada. Näiteks LHV kliendid, kes samuti Bank of Georgiasse investeerisid, said samal ajal panga käest vajaliku info ja oma väärtpaberid vahetatud.
Samas ei saa öelda, et Tuule võitlus Swedbankiga investoritele tulu poleks toonud. Üks, kes tema pretensiooniga liitus, kirjutab talle augustis. “Tänu sinu eestvõtmisele sain Swedilt raha, mida kunagi näha enam ei lootnud. Mismoodi saaks sind sobilikult tänada?”
Kahju rahalise hüvitamise kõrval anti investorile preemiapunkte, mille eest saab soodustust näiteks kodulaenu võtmisel. Tuul ütleb, et tema andmetel on pank kahju hüvitamisel kliente ebavõrdselt kohelnud – mõnel juhul korvati kaotus ka neile investoritele, kes õigel ajal väärtpaberite vahetamist ei nõudnud. Kohtusse lubab ta igal juhul minna, ehkki tema kogukahju tehingutest pole kuigi suur.
Kirjavahetus
Heiki Tuule ja Swed­banki vahel näitab, et pank ei soovinud asja avalikuks tulekut meedias
From: Heiki TuulSent: Thursday, June 14, 2012 4:32 PMTo: Vaiko Tammeväli; Ants SooneSubject:
Tere
Saadan kokkuvõtva memo toimunud kohtumisest. Palun kinnitage, kui kirjapandu ühtib Teie arusaamaga kokkulepitust. Kõik parandused ja ettepanekud on teretulnud:
1. Panga esindajad tunnistasid oma eksimust nende ees, kes iseseisvalt pöördusid panga poole ja neile keelduti GDR vahetamisest.  Pank kinnitasid valmidust kahjude kompenseerimiseks . Igat juhtumit käsitletakse eraldi ja  oma kahjunõue saata  aadressile:[email protected]. Panga esindajad  koostavad pretensiooni Londoni börsi järelvalve komiteele, hoides  meid selle sisu ja vastusega kursis3. Tegelike kahjude hindamiseks ootame ära ( pank teeb endast kõik oleneva asja kiirendamiseks  ) olemasolevate GDR realiseerimise tulemused4. Samuti ootame ära FI uurimise tulemused.5. Momendil on kasulikum, kui pooled ajakirjanduses ega muudes meediates asjaolusid  ei esitle
Kõikide ülejäänute jaoks, kelle suhtes pank kahjude tekitamist ei tunnista jäi õhku juriidiline vaidlus, mille sisu on järgmine:1. kuigi pangal puudus kohustus teavitada kliente aktsiate vahetusest on minul sõlmitud pangaga privaatpanganduse kliendileping, mille kohaselt kohustub pank osutama mulle igakülgset finantsnõustamist, samuti kohustab väärtpaberituru ja finantsasutuste seadus panka hoiatama oma kompetentsi piires kliente tulevase võimaliku kahju suhtes.2. oletuslikult võime eeldada, kui  kliendid oleksid, olles iseseisvalt reageerinud vahetusprospektile,  õigeaegselt pöördunud panga poole sooviga teostada GDR vahetus, oleks pank  väljastanud valeinformatsiooni ja sarnaselt eeltoodud klientidega põhjustanud meile rahalise kahju.Leppisime kokku, et saadan omapoolse juriidiliselt põhjendatud seisukoha.
Olen advokaadiga juba konsulteerinud ja temapoolne pretensioon valmib järgmise nädala jooksul.
LugupidamisegaHeiki Tuul 
P.S. Lugesin tähelepanelikult  väärtpaberituru seadust, milline on vastavuses euroopa liidu vastava seadusega. Selle kohaselt ei tohi üldse sellisel kujul emissiooni teostada
 
From: Vaiko.Tammevali[at]swedbank.ee
CC: Ants.Soone[at]swedbank.ee
Date: Fri, 15 Jun 2012 08:08:56 +0200Subject: RE:
Tere Heiki, Tänud kiire kokkuvõtte eest. Jah need olid teemad millest rääkisime ja milles kokku leppisime. Täpsustaks siiski punktide 1 ja 3 sõnastust järgmiselt:1. Pank väljendas valmisolekut hüvitada võimalik kahju nendele klientidele, kellele see on eksliku informatsiooni andmisega põhjustanud. Mis tahes kahju hüvitamise eelduseks on vastava kliendi taotlus ning põhjusliku seose olemasolu. 3. Võimaliku kahju osas hinnangu andmiseks oodatakse ära olemasolevate väärtpaberite (GDR) realiseerimise tulemused ja Finantsinspektsiooni ning UK finantsjärelevalve seisukohad. Kõike paremat, Vaiko Tammeväli
Lotopilet, mis võitu ei toonud
Gruusia Panga aktsia oli viis aastat tagasi eestlaste silmis hea investeerimisobjekt. Usk panga tulevikku aga ei õigustanud ennast, kuna kasvuootused nullisid ära nii 2008. aasta augustisõda kui ka toona alanud üldine finantskriis. Analüütikud peavad panka investeerimist praegugi väga riskantseks.Gruusia Pank ehk Bank of Georgia tuli Londonis börsile 2006. aastal. Kolm aastat varem väljus praegune Gruusia president Mihheil Saakašvili võidukalt rooside revolutsioonist, riik oli oma pilgu läände pööranud ja Gruusia arengut toetas Eesti riiklikul tasemel.
Haarati õhinaga. Õhin, millega investorid panka suhtusid, kumab läbi ka LHV investorite toonastest foorumipostitustest – ka sealses arutelus ei puudu võrdlused omaaegse Hansapanga edulooga. Aktsia hind liigub 2007. aastal 30 USA dollari pealt vahepeal üle 40, paljud investeerivad just siis.Ka Hansapank (nüüd Swedbank) ise, kelle kaudu esialgu ainsana Eestis aktsiaid osta saab, julgeb seda investeerimisideena oma klientidele välja pakkuda. Eesti tuntuimaks Gruusia Panga investoriks saab ekspeaminister Mart Laar, kelle investeeringute nimekirja tema ametlikus deklaratsioonis aktsia ilmub.Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask sõnab nüüd, samuti tagantjärele, et tollal olid Gruusia majanduse makroväljavaated lähiaastateks väga tugevad. “Tegemist oli kiiresti areneva riigiga, mis rakendas edukalt majandusreforme. Bank of Georgia oli riigi suurim ning fundamentaalselt tugevaim pank. Ilmselt arvestasid sellega ka investorid,” nendib ta. 
“Eks ta oli lotopilet”. Loodetud edu aga ei tulnud ja ka aktsia hind hakkas kukkuma. 2008. aasta suvel kirjutab Äripäev, et Laar kaotas aasta jooksul Gruusia Panga aktsiatega 50%. Järgneb Venemaa rünnak Gruusia vastu 2008. aasta augustis. “Päris nii (nagu algselt oodatud edulugu – toim) see ei läinud ning augustisõda jättis aktsiale samuti oma pitseri,” nendib Vallikivi. Siilivask täiendab teda Swedbanki poolt: iga investor peab arvestama, et investeerimisel on erinevad riskid. “Bank of Georgia puhul paraku üks neist, poliitiline risk, ka realiseerus,” ütleb ta.Tänavu kevadel enne börsilt äraviimist kauples Bank of Georgia vana väärtpaber 7 dollari juures (5,4 eurot), uue aktsia hind börsil on praegu aga 1170 penni (13,4 eurot). 
Riskantne investeering. Kui palju eestlastest investoreid kokku Gruusia Panka on investeerinud, ei oska meie pangad öelda. Küll aga peab Vallikivi sinna praegu investeerimist riskantseks ja viitab Gruusia kui riigi riskile. Teatavasti toimusid riigis just parlamendivalimised, millest väljus võitjana Bidzina Ivanišvili juhitud president Saakašvili vastane opositsioon. Tema tulevase poliitika suhtes ollakse lääne pool üldiselt äraootavalt ettevaatlikud. Samuti ei tekita Vallikivi sõnul usaldust ka seesama aktsiate vahetamine Londoni börsil, mis osa investoreid kehva seisu jättis.
Kommentaar
Ei ole oma pangast vaimustuses
Enn Parel, Swedbanki klient ja Bank of Georgia väikeinvestor, kellele kompensatsiooni maksmisest keeldutiKuigi Swedbank väidab, et juriidiliselt oli kõik korrektne, siis ikkagi jääb sellest veidi kehv maitse suhu. Kliente oleks saanud ka teistmoodi kohelda.Nad praegu poevad peamiselt selle taha, et tootetingimustes on ette nähtud, et klient ise jälgib kogu infot. Et pank seda investori eest teeks, selleks oleks justkui vaja varahalduse leping sõlmida.Swedbank oleks saanud näiteks teha sedasama, mida tegi LHV pank – lihtsalt informeerida oma kliente, sõltumata nende staatusest. Igasugu muid meeldetuletusi tuleb pangalt küll kogu aeg: kui on jälle mõnda investeerimishoiust võimalik märkida näiteks. Ehk siis, kui see on nende oma huvidega seotud, siis on nendepoolne informeerimine tunduvalt aktiivsem, kliendi huvide eest seistakse vähem. Nad omal ajal müüsid ka seda (Bank of Georgia – toim) investeerimisideed päris kõvasti. Ma ei taha nüüd väita, et see investeering oli pealesurutud otsus, otsuse võtsin ma ikka ise vastu. Ent need paberid tõstis toona lauale ikka minu kliendihaldur privaatpanganduses. Kindlasti ei suurendanud see juhtum mu rahulolu Swed­banki teenusega. Ma ei tunne, et ma oleksin kuidagi lojaalne klient ja väga suures vaimustuses oma pangast. Samas ei ole mul mõtet sellega tegeleda, sest minu kahju on umbes 1000 eurot. Mul ei tasu isegi advokaati selle jaoks palgata.Ma olen praegu selle alla neelanud, aga kui on vaja näiteks ütlusi anda Heiki Tuule asjas, siis olen selleks valmis küll.
Selgitus
Maksime hüvitist neile, kelle tehinguid eksitav info mõjutas
Swedbank, edastas pressiesindaja Mart SiilivaskMeie kliendid on investeerinud kokku ligi 9000 erinevasse väärtpaberisse. Pangal ei ole kohustust omada ja vahendada infot kõigist nende väärtpaberitega seotud erinevatest sündmustest.Loomulikult saame ja tahame me klienti erinevate sündmuste puhul tekkinud küsimustes nõustada, ent sündmuste asetleidmise üle me arvestust pidada ei saa. Kuid ülesanne oma portfelli kuuluvate väärtpaberite seisukohast olulistel sündmustel silma peal hoida saab olla ainult investoril endal. GDRe omas sadakond klienti. Meilt sai paraku seoses kõnealuse vahetuspakkumisega eksitavat informatsiooni kümmekond.Oleme maksnud hüvitist kümmekonnale GDRe omanud kliendile – need on inimesed, kellele me andsime eksitavat informatsiooni vahetuspakkumise ajal ehk nad said meilt infot, mille tõttu võisid teha endale kahjuliku otsuse.Andsime nimelt edasi alamhaldurilt saadud infot.Hüvitiste maksmisel lähtusime sellest, et kohtleksime kõiki sarnases olukorras olevaid kliente võrdsetel alustel. Seetõttu maksime hüvitist vaid neile klientidele, kelle tehinguotsuseid meie kaudu saadud eksitav teave sai mõjutada.
Mis on mis
Bank of Georgia
ehk Gruusia PankRiigi juhtivaid panku, turuosa Gruusias kolmandik.Eestlaste seas 2007. aastal populaarne investeering, tuntuim investor Mart Laar.kliente umbes miljon. Pakub neile nii jae- kui ka ettevõttepanganduse, varahalduse, maakleri- kui ka kindlustusteenuseid.Käive mullu 202 miljonit eurot, kasv aasta varasemaga võrreldes 27%.kasum kasvas eelmisel aastal 2010. aastaga võrreldes koguni 83%, tõustes 70 miljonile eurole.Laenuportfell eelmise aasta lõpus 1,2 miljardit eurot.Varasid oli bilansi järgi 2,1 miljardi euro väärtuses.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.07.24, 15:46
Eesti inimesed eelistavad suvel üha enam alkoholivaba õlut, siidrit või longdrinki
Käes on suur suvi ning põhiline puhkuste aeg. Ekslikult arvatakse, et soe suveaeg kipub paljudele eestlastele koos alkoholiga mööduma. Aastast aastasse on kasvanud aga just alkoholivabade toodete populaarsus ning seda mitte üksnes suvel, vaid üleüldiselt – kasvanud on nii alkoholivabade toodete hulk kui ka tarbijate nõudlus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele