Romet Kreek • 5. november 2012 kell 11:34

Norra krooni tõus hakkab otsa saama

Norra eksportööride valu tugevnenud Norra kroonist on jõudmas tippu, kuid Norra krooni tugevus on hakkamas taanduma, vahendab Bloomberg Norra keskpanga juhti Oeystein Olsenit.

Norges bank otsustas läinud nädalal jätta hoiuse intressimäära 1,5 protsendile, lükates rahapoliitika karmistamise 2013. aastasse. Keskpank püüab balansseerida kodumaise eluasememulli ohtu riskiga Norra krooni tugevnemisele, kuna intressimäärad on kõrged.

„Praegusel tasemel Norra kroon on tööstustele murelapseks,“ ütles keskpanga juht. „See tähendab, et Norra kroonides kulutase on kõrge paljudele eksportivatele tööstustele. Selle pildi kohaselt, mis meil on, ei tugevne Norra kroon edasi.“

Norra plaan tõsta tuleval aastal intressimäära tähendab tema arvates esmalt krooni kerget tugevnemist, ja kuna intressivahe kasvab, siis edaspidi taandumist.

Euro maksis täna pärastlõunal Oslos 7,3509 Norra krooni.

Isegi, kui suur osa euroalast langeb majandussurutisse, on Olseni sõnul 2013. aastal intressimäärade tõus realistlik, kuna Norra majandus kasvab.

Keskpanga värskeima prognoosi kohaselt kasvab majandus ilma maagaasi ja naftata tänavu 3,75 protsenti ja tuleval aastal kolm protsenti. Järgneval kolmel aastal on tööpuudus kolm protsenti ja palgatõus tipneb nelja protsendiga.

Hetkel kuum