Rainer Saad • 8. november 2012 kell 6:52

Päev börsil: Kreeka kiitis kokkuhoiumeetmed napilt heaks

Euroopa börse ootab täna kõrgem avanemine, kuna Kreeka parlament kiitis eile napilt heaks rahvusvaheliste laenuandjate poolt nõutavad kokkuhoiumeetmed, mis tagab riigile uue hädavajaliku laenumakse.

Eile lõpetasid Euroopa börsid üle 1% miinuses peale Saksa tööstustoodangu näitajat, mis oli nõrgem kui oodatud.

Kreeka uue kärpepaketiga (maksutõus, kulude kärpimine) loodetakse järgmisel ja ülejärgmisel aastal säästa 13,5 miljardit eurot ning see võimaldaks võlakriisis oleval riigil järgmist laenumakset rahvusvahelistelt laenuandjatelt. Kreeka tänavatel protestis kärbete vastu üle 70 000 inimese. Kreeka kärpekava poolt hääletas 153 ning vastu 128 rahvasaadikut.

Aasia börsid on täna sügaval miinuses, kuna investorid muretsevad USA eelarvekriisi ning Euroopa majanduslanguse pärast. FTSE CNBC Asia 100 Index, mis mõõdab erinevaid Aasia börse, on 1,4% all. Jaapani Nikkei langes 1,5%, Hongkongi Hang Seng 2%, Hiina Shanghai 1,6%, Korea Kospi 1,2%, Singapuri börs 1,2% ning Tai börs 0,5%.

Täna kogunevad Euroopa Keskpanga ning Inglise Keskpanga juhid ning mõlemad teatavad oma intressimäära otsused. Euroopa Keskpangale oodatakse intressimäära püsimist praegusel tasemel 0,75%l.

Majandustulemused avaldavad EADS, Société Générale, Capgemini, Sodexo, Siemens, HeidelbergCement, Deutsche Telekom, Deutsche Post, Adidas, Aegon, Portugal Telecom, Repsol. Swiss Re, Nobel Biocare, Kuoni ja Swisscorn.

Peale lõunat avaldavad majandustulemused Nordecon ja Merko. 

Hetkel kuum