Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Analüütikud ootasid Premia Foodsilt paremat tulemust

  Analüütikud ootasid Premia Foodsilt suuremat kasumit, kuid kalavarude allahindlus  kukutas kolmanda kvartali kala- ja kalatoodete EBITDA-kasumit 86 protsenti.

  Premia Foodsi kolmanda kvartali puhaskasum vähenes aastaga 31,3 protsenti,  1,1 miljonile eurole. Swedbank ootas 2,11 miljoni eurost kasumit ja LHV kahe miljoni eurost kasumit.
  “Üheksa kuud on meil enam-vähem sama mis eelmisel aastal, kuid see saavutati raskemates oludes,” ütles Premia Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis tulemusi tutvustaval kohtumisel analüütikutega. “Suvi oli kehvem ja kala tooraine hind on oluliselt alanenud.”
  “Investoreid huvitab ikka eelkõige kasum,” ütles kohtumisel Swedbanki analüütik Kristo Sepp. “Eks see meie ja LHV ootuse erinevus tulemusest tulegi kalavarude ümberhindlusest,” ütles ta kohtumise järel. Kas tulemuste valguses on oodata aktsia hinnasihi või soovituse muutust, vastas ta, et see informatsioon on enne muutmist konfidentsiaalne.
  Bioloogilised varad. “Kasumi kahanemises võrreldes nii eelmise aastaga kui ka meie prognoosidega on süüdi peamiselt bioloogiliste varade ümberhindlus,” kirjutas LHV portaalis LHV Panga analüütik Kristo Oidermaa. “Rahule võib jääda kindlasti paranenud jäätiseüksuse kasumlikkusega, samas kui kalamüügiüksuse kasumlikkus on jällegi kannatamas.”
  “Me usume, et Premia Foodsi tulemusi ei võeta positiivselt vastu, kuna ettevõte ei näidanud kolmandas kvartalis aastaga  paranenud finantstulemusi ega andnud tulevasteks kvartaliteks paremate tulemuste ootusi,” kirjutas Leedu Bank FINASTA analüütik Tadas Povilauskas.
  “Müügitulu ja brutokasumit saame mõjutada, kuid allpool olevaid näitajaid mitte, kuna mõni kaubanduskett võib hakata märatsema,” ütles Premia Foodsi turundusdirektor Katre Kõvask.
  Kolmanda kvartali brutorentaablus paranes aastaga  28,4 protsendilt 30,2 protsendile.  Käive vähenes samal ajal 2,1 protsenti, 23,6 miljonile eurole. EBITDA vähenes 40,4 protsenti, 1,9 miljonile eurole. Kolmanda kvartali tulemuse rikkus kala ja kalatoodete segment. Maht kasvas üheksa kuu kokkuvõttes 1,8 protsenti, kuid keskmine hind langes kaheksa protsenti, turuhind langes samal ajal 18 protsenti. Rootsi kalafarmis lisandus kolmandas kvartalis 0,1 miljonit eurot erakorralist kulu seoses veterinaarameti otsusega. Juba teises kvartalis hukati seal massiliselt kalamaimusid, kuna midagi oli korrast ära. Mis täpsemalt, ei ole amet ikka osanud Premia Foodsile öelda.
  Samuti kannatas ettevõte bioloogilise vara ehk kalavarude allahindluse tõttu, kuna kala hind on langenud.
  “Seetõttu ei tea me ka, kelle vastu me esitame nõude,” ütles Leis.
  “Soomes on 4–6 kuud viitaeg kala hinnas. Kui kala hind langeb, siis saame jätkuvalt lühiajaliselt kõrgema hinnaga müüa ja ise osta kala odavamalt,” selgitas Premia Foodsi finantsdirektor Erik Haavamäe kalaäri telgitaguseid, miks kala hinnad jõuavad klientideni hilinemisega.
  Kala ja kalatoodete käive vähenes kolmandas kvartalis aastaga 15,1 protsenti, 7,3 miljonile eurole. Kala ja kalatoodete EBITDA-kasum kukkus 85,7 protsenti, 0,3 miljonile eurole.
  Jäätise müük kasvas 6,4 protsenti, kümnele miljonile eurole. Jäätise EBITDA-kasum kasvas 66,7 protsenti, 1,5 miljonile eurole.
  “Brutorentaabluses valmistab rõõmu Vene jäätis,” ütles Haavamäe. Venemaal kasvas kolmandas kvartalis jäätise müük 14 protsenti.
  Külmkauba müük jäi mullusele tasemele ehk oli 5,6 miljonit eurot. Külmkauba EBITDA-kasum vähenes 50 protsenti, 0,1 miljonile eurole.
  Venemaal kavatseb Premia Foods turule minna külmtoodetega, kuid sellest võiks olla juttu rohkem tuleva aasta esimese poolaasta aruandes.
  Vene külmkauba turg sarnaneb enim Leedu turuga nende turgude seas, kus ettevõte juba tegutseb. Tootma ei plaanita Venemaal hakata. Kalamõte on Premia Foodsil Venemaal olemas, kuid sellega oodatakse, kuna turg on väga keeruline.
  Premia Foodsi aktsionäre ootab aktsiakapitali vähendamise väljamakse, kümme senti aktsia kohta.
  Väljamakse. “Aktsiakapitali vähendamise väljamakse kohta on meilt oodata börsiteadet 4. detsembril. Väljamakse võiks teha 12.12.2012 ütles Kuldar Leis naljatades. “On selline ilus kuupäev ja maailma lõpp pidi kah tulema.”
  “Maailma lõpp pidi tulema 21. detsembril,” parandas Kõvask.
  Kolmandas kvartalis midagi ülevõtmisväärset ei leitud ja väljapoole praeguseid turge laieneda ei plaanita.
  “Poola poole me ei vaata,” ütles Leis. “Eestis ei ole meil kah suurt midagi võtta, pigem ehk Lätis-Leedus. Ja me ei taha osta tehnikat, vaid pigem huvitaks meid kaubamärgid ja turuosa.”
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Norra meretuuleparkide arendaja paneb Saaremaa külje all püsti sada tuulikut
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.
Kaubavedajad kaotavad Koidula piiripunkti öise sulgemisega: „Uusi turge pole nii lihtne leida!“
Tarneajad pikenevad, kui Koidula piiripunkt lõpetab ööpäevaringse töö, hoiatavad kaubavedajad.
Tarneajad pikenevad, kui Koidula piiripunkt lõpetab ööpäevaringse töö, hoiatavad kaubavedajad.