• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurentsiamet tahab prügiveoturu täiesti vabaks lasta

  Konkurentsiamet tegi keskkonnaministeeriumile ettepaneku muuta jäätmeseadust nii, et kaoks piirangud jäätmeveo ja -käitluse turul. Ragn-Sells ASi juhatuse esimees Rein Leipalu sõnas, et suund on õige ja sellest võidaks just tarbija.

  “Kui vaatame laiemalt, siis Eesti edukus põhineb liberaalsel turumajandusel. Kõike, mis vabaturumajandust pärsib, tuleks vähendada,” ütlesLeipalu. “Miks Eestil on hästi läinud – oleme avatud turumajandus. Nii suureneb konkurents ja kujuneb parim hinna ja kvaliteedi suhe, samuti on tarbijal valikuvõimalus.”
  Konkurentsiamet teatas, et on jäätmesektoris viimastel aastatel paljude erinevate probleemidega kokku puutunud, mistõttu on amet veendunud, et kehtiv jäätmeseadus piirab põhjendamatult vaba ettevõtlust ning jäätmemajandusega seotud turud tuleks vabale konkurentsile täielikult avada.
  Kummaline erand. Amet märkis, et selline turukorraldus on Eesti oludes võrdlemisi unikaalne, sest pea ühelgi teisel vaba konkurentsi võimalusega tegevusalal ei korralda riik konkursse, et mõnele ettevõtjale ainuõigust anda. Ehkki konkurssidel võivad osaleda kõik jäätmeveoga tegelevad ettevõtjad, saab tegutsemisõiguse teataval territooriumil kindlaks määratud ajaks siiski ainult üks ettevõtja.
  Sellises olukorras ei ole turule sisenemine enam täiesti vaba ja ettevõtjad ei suuda pidevalt oma turuosa suurendamise nimel konkureerida. Uuel tulijal on keerulisem oma tegevust alustada, kui seda saab teha üksnes Eesti eri piirkondades erinevatel aegadel toimuvaid konkursse võites.
  Võimalus turul tegutseda peaks jääma avatuks kõigile nõuetele vastavatele ettevõtjatele ning teenuse ostjatel võiks olla valik, millise pakkuja kasuks otsustada, leidis konkurentsiamet. Ameti sõnul laseb kehtiv jäätmeseadus kohalikul omavalitsusel veo- kui ka käitlusteenust oma elanikele vahendada ilma, et inimesed teenuseid osutavate eraettevõtjatega ise vahetult suhtlekski.
  Senine korraldus pole põhjendatud ega tulus. On ebaselge, mida võidab tarbija olukorras, kus jäätmevedu vahendab monopoolne kohaliku omavalituse üksus, märkis amet.
  Ragn-Sellsile tähendaks kõnealune muudatus administreerimise vähenemist. Ettevõte juhatuse esimehe Rein Leipalu sõnul  võidaks muudatusest eelkõige tarbija. “Iga asjaga on nii positiivset kui ka negatiivset, ent positiivne külg on selge: liberaalne turumajandus ja avatud turg. Oleme klientidele lähemal, saame nendega vahetult suhelda ja võime pakkuda täpselt seda, mida nad soovivad,” selgitas ta.
  Tallinn ähvardab kohtuga.  Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul lõhnab konkurentsiameti ettepanek lobitöö järgi ja amet on astunud tarbijate vastu. “Kui keskkonnaministeerium muudab jäätmeseadust nii, et korraldatud jäätmeveo sätted tühistatakse ja tarbijad peavad seetõttu prügiveomonopolidele hiigelkasumeid teenima, pöördub Tallinn Euroopa Kohtusse,” tõdes Sarapuu.
   
  Taust
    Jäätmeveo korraldus praegu
  Seni on Eestis jäätmevedu korraldatud nii, et kohalikud omavalitsused annavad piirkonniti konkursi teel valitud ettevõtjale sisuliselt ainuõiguse.Lisaks on osa kohalikest omavalitsustest ühel või teisel viisil andnud eeliseid või suisa ainuõiguse ka mõnele jäätmekäitluskohale.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.