Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  “Börsihai” võitja panustas kaua peksa saanud aktsiatele

  LHV aktsiamängus “Börsihai” kolme nädalaga 52% tootluse välja võlunud Marat Kasparovile tõi võidu strateegia, mille alusel mängis ta enne kolmanda kvartali majandustulemusi pikalt peksa saanud aktsiatele, mille suhtes olid turgude ootused liiga madalaks tambitud.

  “Eks see võit oli pooleldi ikka seotud õnnega ja üllatusfaktor oli seal sees. Näiteks eelmisel aastal mängisin ka “Börsihaid”, aga ebaõnnestusin ja jätsin asja sinnapaika,” tunnistas Kasparov aktsiavõiduga seonduvat õnnefaktorit.
  Kuna mängus saab minna vaid “pikaks” (sai teha ainult ostutehinguid – toim), siis valis Kasparov strateegiaks osta vahetult enne kolmanda kvartali tulemusi aktsiaid, mis on pika aja jooksul kõvasti kukkunud ning mille suhtes on ootused madalad.
  Tuli end kurssi viia. “Viisin ennast päeva peale selliste ettevõtetega kurssi. Vaatasin analüütikute ootusi ja valisin välja need, mille downside-risk (langusvõimalus – toim) on madal. Kui selline firma tuleb välja in line tulemusega (analüütikute ootusele vastavate numbritega – toim), siis on juba hästi,” selgitas ta.
  Kasparovi sõnul ta palju tehinguid ei teinud. Keskmiselt päevas ehk vaid poolteist või kaks.
  Kaupleja sõnul tuli aga välja minna riski peale ning minna tavaliselt kogu rahaga ühte tehingusse korraga sisse.
  Pikalt kaupleja oma positsiooni käes ei hoidnud ning müüs väärtpaberid pärast tulemuste avaldamist tavaliselt maha. “Vaatasin aktsia perspektiivi ja jälgisin, kas tõus on jätkusuutlik, aga enamasti panin positsiooni ka kohe kinni.”
  Vedamisi tuli ette, kuigi tegelikus elus ta nii palju ei riskiks. Kasparovi parim tehing mängu ajal oli USA rõivatootja Abercrombie & Fitch (sümbol ANF) aktsiate ost, kus tal õnnestus pärast kvartalitulemusi kätte saada ligi 18%. (Aktsia hüppas kvartalitulemuste peale 14. novembril 31 dollarilt 42 dollarile – toim.)
  Kolm-neli viimast aastat kauplejana leiba teeninud mees möönab, et päris elus virtuaalmänguga võrreldavat riski ta siiski ei võta. ““Börsihai” tulemus ei peegelda reaalsust. Psühholoogiliselt on virtuaalselt lihtsam riskida.”
  Praegu USA aktsiaturul päevasiseselt aktsiaid liigutav Kasparov tunnistab, et kui investeerimisel on mõeldamatu kogu raha ühte investeeringusse paigutada, siis päevakauplemises võib seda teha. “Aga see eeldab seda, et sa pead olema endas ja tehingus võimalikult kindel.”
  Kasparovi sõnul on eduka kaupleja eelis trendiga kaasaminek ning ta arvas, et tihti on aktsiamängus kõrbenud need, kes on üritanud teha contra’t (mängisid trendi murdumise peale – toim) ja läinud välja nn põrgete peale.
  Eks kõik olnud võidu peale väljas. “Kõik üritasid püüda põrksi (osta mõne sündmuse peale väga kiiresti langenud aktsiaid, lootuses nende põrgetelt teenida – toim) ja ajasid taga 20 protsenti langenud aktsiaid,” võtab ta kokku paljude börsimängus osalejate strateegia.
  Kasparov ise ei soovi täpsustada, millist tootlust ta kauplemisega reaalses elus keskmiselt teenib, kuid soovitab kauplemisest huvitatutel jälgida turul trende, mitte alla anda ning olla asjadega kursis. “Kaubelda tuleb tahta nagu näljane hunt. Vägisi ei saa võita ega teenida,” märkis Kasparov ning lisas, et  peale teadmiste on väga tähtis, et kauplemine sobiks inimese iseloomuga.
  Aktiivne kaupleja jälgib ka Tallinna börsi. “Sümpaatsed on Tallinna Vesi ja Olympic EG. Ega nendega kaubelda saa, aga pikaajalisele investorile, kes aastaks-paariks investeerib soovitaks neid küll. Eesti börs on jätkusuutlik,” lõpetas päevakaupleja positiivse noodiga.
   
  Mis on mis
  Aktsiamäng “Börsihai”
  2441 aktsiaportfelli osales kokku 2012. aasta aktsiamängus.võitja Marat Kasparov mängis ühe aktsiaportfelliga.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Indrek Lepik: kui palju maksab raketirünnak Rakvere pihta?
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
EL süüdistab Microsofti konkurentsireeglite rikkumises
Euroopa Komisjoni uurimise põhjal rikkus Microsoft konkurentsireegleid kui sidus koostöötarkvara Teams pakkumise kokku teiste toodetega, nagu Word ja Excel.
Euroopa Komisjoni uurimise põhjal rikkus Microsoft konkurentsireegleid kui sidus koostöötarkvara Teams pakkumise kokku teiste toodetega, nagu Word ja Excel.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.