Kristi Malmberg • 28. november 2012 kell 7:08

SEB: Järva ettevõtetel on suured investeerimisplaanid

SEB klientidest Järvamaa ettevõtetel on 2013. aastaks märkimisväärsed investeerimisplaanid, näitab SEB poolt maakonna ettevõtteklientide seas korraldatud kiirküsitlus.

Järgmisel aastal kavandab investeeringuid 88 protsenti maakonnas küsitletud ettevõtetest, kusjuures 74 protsenti kavatseb investeerida üle 30 000 euro. Võrdluses teiste maakondadega on see väga kõrge näitaja.

Järvamaal vastanud 43 ettevõttest 23 protsenti kavatseb tuleval aastal olla aktiivsem eksporditurgudel. Seitse protsenti kõigist küsitletutest kavatseb siseneda uutele turgudele.

Käibe kasvu prognoosib üle 80 protsendi vastanud ettevõtetest - enamus neist  ootab kuni kümneprotsendilist käibekasvu. Kuni viieprotsendilist käibe kasvu näevad peamiselt koduturule keskenduvad ettevõtted. Samas on ligi 19 protsenti neid, kes näevad tuleval aastal väiksemat käivet.

Enamus ettevõtteid kavandab uuendustegevusi, kusjuures domineerivad investeeringud põhivarasse, sealhulgas tootmisvahenditesse ja seadmetesse. Selles valdkonnas ei planeeri muudatusi 26 protsenti vastanutest.

Vastanutest 16 protsenti kavatseb töötajaid juurde võtta, kuid mõned ettevõtted plaanivad ka personali vähendamist.  Küsitletud ettevõtete peale kokku lisanduvad vaid mõned töökohad ning võib öelda, et hõive väljavaadete osas on järvakad mitmest teisest maakonnast konservatiivsemad.

 

 

 

 

Hetkel kuum