Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ravimimüüki internetis võiks lubada ka poodidel

  Internetis ravimimüügi lubamisest olulisem küsimus on see, kas ravimid tulevad müüki ka tavapoodidesse – see on oluline konkurentsi soodustamise ja seega tarbija seisukohalt. Äripäev leiab, et kui ravimid lubatakse müügile e-apteekidesse, siis peaks igapäevaseid käsimüügiravimeid lubama müüa ka tavapoes.

  Uuest aastast jõustub nimelt tõenäoliselt seadusemuudatus, mis lubab nii käsi- kui ka retseptiravimeid müüa internetis. Kaks suurt apteegikettide omanikku, Magnum ja Tamro, ongi juba asunud selleks ettevalmistusi tegema, samuti Ülikooli apteek.
  Ministeerium andis eelise  suurtele. Ravimiseaduse muutmist ei võeta ette küll Eesti enda initsiatiivil, vaid Euroopa Liidu direktiiv kirjutab ette, et vähemalt käsimüügiravimid (ja liikmesriigi soovi korral ka retseptiravimid) peavad olema kättesaadavad ka interneti vahendusel. Seega peame lubama Eestis e-müüki sõltumata meie enda seisukohast. On tähelepanuväärne, et Eesti riik on otsustanud lubada internetiapteegi loomise luba taotleda ainult apteekidel.
  Pea kõikide apteekide omanikeks on Eestis teatavasti kaks nimetatud ravimimüüjat, neile pakuvad konkurentsi – aga vaid näilist – mõningad väiksemad apteegid. Konkurentsiamet on korduvalt kritiseerinud sellist olukorda ravimiturul, kus uute tulijate lisandumine on samahästi kui  välistatud. See ei motiveeri müüjaid pakkuma ostjale parimat ja soodsaimat valikut.
  Selles valguses on kummastav, miks on sotsiaalministeerium otsustanud anda veel ühe eelise just suurtele ravimimüüjale, kes on juba niigi turu enda kätte haaranud. Ravimitootjate ja kaupmeeste korduvalt tõstatatud küsimus, miks ei ole lubatud käsimüügiravimite müük ka poodides, on õigustatud. Kuigi käsimüügiravimid moodustavad vähem kui veerandi kogu ravimimüügi turumahust – st konkurentsi seisukohast on määravam retseptiravimite müüjate hulk – siis vähemalt selles segmendis saaks olukorda parandada.
  Suurem pakkujate hulk tähendab tarbija seisukohast paremat kättesaadavust ja paremat hinda. Ühest küljest võib nõustuda, et mõnes paigas, kus näiteks apteeki praegu ei olegi, paraneks ravimite kättesaadavus. Samas võib internetimüük sulgeda nii mõnegi maa-apteegi, kui piirkonna elanikud hakkavad eelistama e-kaubandust. Internetimüük on väikeapteegile kindlasti suurem hoop kui käsimüügiravimite poodi lubamine, sest e-apteegist saab osta ka retseptiravimeid.
  Poed pakuksid konkurentsi. Siiski võib internetipoe kättesaadavuse argumendi ka kahtluse alla seada. Poest või tanklast saab ravimi tõenäoliselt kiiremini kätte kui internetiapteegi postipakki oodates või ka apteegist, mille lahtiolekuajad on enamasti lühemad. Igapäevaste hädade, nagu lihtsa peavalu korral, leiaks poest või tanklast kiiremini leevendust.
  Ka siis, kui internetist ravimi ostmine jääb vaid mugavusteenuseks, tuleb igal juhul sellegi turuosa haaramine väikeste konkurentide arvel. Mis omakorda mõjutab konkurentsiameti viidatud “motiveeritust parimat hinda pakkuda”.
  On vähetõenäoline, et väikeapteegid suudaks ise konkurentsivõimelisi internetipoode luua, sest nende nõuetekohane väljaarendamine on kulukas. Ravimigigantidele suudakski tegelikult võrdväärset konkurentsi pakkuda ainult suured poeketid. Seda nii tavapoodides, aga miks mitte ka nii, et nad arendavad ise välja nõuetele vastavad ravimite internetipoed.
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.