• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lõokene: inimesed saevad enda oksa

  Taastuvenergia OÜ omanik Sven Lõokene peab riigikogu majanduskomisjonis arutatavat toetuste vähendamist suurte poiste mängumaaks, kuna eraisikule on taastuvenergiatasu osa väike.

  Kui inimesed protesteerivad taastuvenergiatasude kajastumise vastu arvetel, siis homme panevad nad päiksepaneelid katusele ning siis moodustavad tagasimüüdavast energiast väga suur osa taastuvenergia kulud, selgitas ta.
  "Eraisikud, kes homme mõtlevad hakata tootma, saevad ise enda all olevat oksa. Selle peale täna inimesed ei mõtle. See on niivõrd uus asi olla ise tootja," ütles Lõokene. Ta selgitas, et eraisikute taastuvenergia tootmine algas suuremalt alles sellest suvest ning seetõttu on inimeste teadlikkus veel väike.
  Lõokene rääkis, et eraisikute osakaal tuulenergia tootmisel on väike, suurim osa eraiskute taastuvenergiat toodetakse päikesepaneelide abil. 90% toodangust jääb perioodi kevad kuni sügis. Suvel, mil meil on kõige suurem tootmine – eriti just keskpäeval –, siis inimene seda ära kasutada ei suuda. Sel perioodil pole vaja kütta, ega valgust ning ülejääk läheb võrgumüügiks, mis omakorda tähendab seda, et mida kõrgem on taastuvenergiatasu, seda kõrgemat tulu eraisik tagasimüüdavast energiast saab, märkis ta.
  "Kui põlevkivi osa oleks samamoodi arvetel kajastatud, igasuguse tuha ja veekasutus ja muu, kui see kajastuks arvetel, siis taastuvenergiakulu oleks seal kõrval tühine," rääkis Lõokene.
  Äripäev küsib täna, mida arvata riigi soovist taastuvenergia toetusi vähendada ning kas taastuvenergia toetussüsteem õigustab end.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Rakverre hakkab kerkima uusi kortermaju, ehitusplaane peab ka hambakliinik
Rakveres võib lähiaastatel näha uusi ehitusplatse: linna äärde plaanitakse uusi kortermaju ning ehitusplaane peab ka kesklinnas asuv hambakliinik. Juba praegu käib vilgas töö vanas politseimajas, kuhu järgmisel suvel elanikke oodatakse.
Rakveres võib lähiaastatel näha uusi ehitusplatse: linna äärde plaanitakse uusi kortermaju ning ehitusplaane peab ka kesklinnas asuv hambakliinik. Juba praegu käib vilgas töö vanas politseimajas, kuhu järgmisel suvel elanikke oodatakse.