Marta Jaakson • 17. detsember 2012 kell 9:44

Lõokene: inimesed saevad enda oksa

Taastuvenergia OÜ omanik Sven Lõokene peab riigikogu majanduskomisjonis arutatavat toetuste vähendamist suurte poiste mängumaaks, kuna eraisikule on taastuvenergiatasu osa väike.

Kui inimesed protesteerivad taastuvenergiatasude kajastumise vastu arvetel, siis homme panevad nad päiksepaneelid katusele ning siis moodustavad tagasimüüdavast energiast väga suur osa taastuvenergia kulud, selgitas ta.

"Eraisikud, kes homme mõtlevad hakata tootma, saevad ise enda all olevat oksa. Selle peale täna inimesed ei mõtle. See on niivõrd uus asi olla ise tootja," ütles Lõokene. Ta selgitas, et eraisikute taastuvenergia tootmine algas suuremalt alles sellest suvest ning seetõttu on inimeste teadlikkus veel väike.

Lõokene rääkis, et eraisikute osakaal tuulenergia tootmisel on väike, suurim osa eraiskute taastuvenergiat toodetakse päikesepaneelide abil. 90% toodangust jääb perioodi kevad kuni sügis. Suvel, mil meil on kõige suurem tootmine – eriti just keskpäeval –, siis inimene seda ära kasutada ei suuda. Sel perioodil pole vaja kütta, ega valgust ning ülejääk läheb võrgumüügiks, mis omakorda tähendab seda, et mida kõrgem on taastuvenergiatasu, seda kõrgemat tulu eraisik tagasimüüdavast energiast saab, märkis ta.

"Kui põlevkivi osa oleks samamoodi arvetel kajastatud, igasuguse tuha ja veekasutus ja muu, kui see kajastuks arvetel, siis taastuvenergiakulu oleks seal kõrval tühine," rääkis Lõokene.

Äripäev küsib täna, mida arvata riigi soovist taastuvenergia toetusi vähendada ning kas taastuvenergia toetussüsteem õigustab end.

Hetkel kuum