17. detsember 2012 kell 21:00

USA eelarvevaidlus hoiab firmasid vangis

USA eelarvekõnelused hoiavad aktsiaid pantvangis, kuna ettevõtte juhid plaanivad esmakordselt alates 2009. aastast kärpida kapitalikulutusi, kui president Barack Obama ja kongress ei jõua kokkuleppele.

Bloomberg tegi tänuväärse töö ja vaatas üle enam kui 10 000 analüüsi, millest selgub, et Standard & Poor’s indeksisse kuuluvad ettevõtted plaanivad 2013. aastal kärpida kulutusi 1,3 protsenti. Kardetakse, et poliitikud ei suuda kokku leppida eelarves ja see käivitab automaatselt tuleva aasta algusest enam kui 600 miljardi dollari eest eelarvekulutuste kärpeid ja maksutõuse. Need aga ähvardavad lükata USA majanduse langusesse.

Karud ehk aktsiaturul langusele panustajad ütlevad, et juhatuste esimeeste pessimism lõpetab aktsiaralli, mis on visanud tänavu aktsiaid 12 protsenti üles. Nad meenutavad, et viimati vähenesid kapitalikulutused 2008. aasta lõpus ehk vahetult enne USA aktsiaturu kukkumist 12 aasta madalamale tasemele. Pullid ehk aktsiaturu tõusule panustajad ütlevad, et analüüside põhjal paistab mistahes kapitalikulutuste vähendamine piiratud ja paranev USA majandus tõstab aktsiate valuatsioone, mis on praegu 12 protsenti madalamal 58 aasta keskmisest.

Suur ebakindlus. “Oludes, kus majanduslik ja poliitiline väljavaade on väga ebakindel, on ettevõtete juhtidel raske langetada investeerimisotsuseid,” ütles Thomas Miller Investmenti investeerimisstrateegia juht Abi Oladimeji Bloombergile. “Valitseb oht, et me näeme poliikavigu, mis õõnestavad aktsiaturgude ja laiema majanduse jalgealust.”

Kuigi USA aktsiaturg on 2009. aasta põhjast tõusnud 109 protsenti, kipub neljas kvartal langusega lõppema.

“Praegu on üleval hiiglaslik küsimärk, mida praegu köetakse sisse analüütikute prognoosidesse,” ütles JPMorgan Fundsi globaalturgude strateeg Joseph Tanious.  “Ma ei loeks seda väga negatiivseks. Kapitalikulutuste aeglustumine kärbib kasvuootuseid, kuid see ei tähenda, et ei oleks võimalusi.”

Hetkel kuum