18. veebruar 2013 kell 21:00

Saxo Banki juht: euro lips on läbi

Taani panga Saxo Banki juhatuse kaasesimehe Lars Seier Christenseni arvates on euro valmis läbi kukkuma.

Euro hiljutine ralli on illusoorne ning ühisvaluuta on valmis läbi kukkuma, kuna Euroopa ei toeta seda ühes eelarveliiduga.

“Kogu see värk on on hukule määratud,” ütles Christensen eile antud intervjuus panga Dubai kontoris. “Praegu oleme me nendes võltslahendustes, mistõttu inimesed arvavad, et probleemid on lahendatud või nendega tegeldakse, kuid see ei ole üldse sedasi,” vahendas tema sõnu Bloomberg. Kuue kuuga on euro tugevnenud USA dollari vastu 8,2 protsenti. Ajal, kui euro on tugevnenud, on Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia majandused neljandas kvartalis langenud oodatust rohkem.

“Oleksin suur euro müüja, kui see läheb 1,4 lähedusse,” ütles Christensen, lisades, et ei tee spekulatiivseid panuseid valuuta vastu. Euro liikus 1,3343 dollari lähistel.

“Teine võimalik läbikukkumine võib tulla mõnest riigist, mis on euro kasutamisega ruineeritud, eriti Euroopa lõunaosade maadest,” ütles ta. “Inimesed alahindavad oluliselt Prantsusmaa probleeme, mis sellest tulenevad. Kui Prantsusmaa on täieulatuslikus kriisis, on temaga kõik läbi. Isegi Saksmaaa ei suuda maksta selle eest ja ta ka tõenäoliselt ei teeks seda.”

“Poliitmaailm on ekstreemselt eurot toetav, kuid sellel ei ole majanduslikke, vaid ainult poliitilised põhjused,” ütles Christensen, kes on pikka aega eurokriitik ning kes elab nüüd Šveitsis.

Eile tuli teinegi huvitav euro uudis. Nimelt on populaarne jututeema, et valuutasõda käib või võib puhkeda. G-20 avaldusest jäi see peaaegu välja, kuid kardetakse, et valuutasõda võib toimuda ka ühe valuuta sees. Prantsusmaa on väga häiritud, et euro kurss on kõrge. Selles suhtes ei ole vaikselt kannatatud, vaid on soovitatud

Euroopa Keskpangal hakata selle vastu midagi ette võtma. Saksamaa ekspordimasin saaks hakkama ka kõrgema euro kursiga, kuna nende toodang on konkurentsivõimeline. Võimalik pinge Saksamaa ja Prantsusmaa vahel euro kursi pärast on ohtlik.

Hetkel kuum