Sirje Rank • 16 aprill 2013

Euroopa Parlament lõi CO2 kvoodi hinnalt põhja alt

Heitmekvoodi hind kukkus rängemalt kui varem, kui europarlament hääletas maha Euroopa Komisjoni ettepaneku osa kvooti müügilt kõrvaldada.

Komisjoni ettepaneku eesmärk oli vähendada turul ülepakkumist ning väga madalale langenud kvoodi hinnale põhi alla saada.

Detsembrikuu lepingutes alanes CO2 kvoodi hind 45% rekordmadalale 2,63 eurole tonnist, vahendas agentuur Bloomberg.

„On veel mingi teoreetiline võimalus, et ettepanek läbi läheb. Kuid eriti tõenäoline see ei ole,“ ütles Bloomberg New Energy Financei analüütik Konrad Hanschmidt. „Pigem ootame nüüd spekulatiivset müügilainet, mille järel ka tööstusettevõtted oma ülejäägi likvideerivad. See võib heitmekvoodi hinna kukutada lähikuudel ühele eurole tonnist.“

Euroopa Liit käivitas maailma ainsa suure heitmekvootidega kauplemise süsteemi 2005. aastal. Eesmärk oli panna kliima soojenemist põhjustavate heitmete emiteerimisele hind, et survestada nii ettevõtteid puhtamatesse tehnoloogiatesse investeerima. Kvooditurul tekkinud suur ülepakkumine on aga kvoodi hinna viinud nii madalale, et mehhanism ei täida oma kavandatud eesmärki.

ELi eesistujariik Iirimaa teatas, et konsulteerib teiste liikmesriikidega, kuidas kvoodi hinnale siiski põhja alla saada.

Hetkel kuum