Kaisa Gabral • 18. oktoober 2013 kell 10:23

Vallajuht ei peaks saama kohtuniku palka

Äripäev avaldas vallajuhtide palgaedetabeli, kus palganumbrid jooksevad 500 kuni 3400 euroni. Ettevõtja Meelis Einsteini sõnul võrdub praegu tippvallajuhi palk kohtuniku omaga, kuid tema sõnul vastutus pole võrdne.

Intervjuu Meelis Einsteiniga:

Millest võiks sõltuda vallajuhi palk?Avaliku sektori palgarehkendus on teine kui on erasektoris. Seda on mul väga raske öelda. See võiks sõltuda vastutuse suurusest ja vastutuse suurus sõltub sellest, kui suur on vald, kui palju seal inimesi elab. Kui erasektoriga paralleele tuua, siis erasektori palganumber vastab vastutusele, mida võetakse ja riskidele, mida võetakse. Seda vastutust avalikus sektoris kuskilt ei näe. On väga erinevate suurustega omavalitsused. See võiks olla üks asi, millega palka reguleerida ja omavalitsustel oleks ka rohkem motivatsiooni liituda.

Kui vaadata vallajuhtide palku, siis tipud teenivad üle 3000 euro ja on ka vallajuhte, kes saavad veidi üle 500 euro.Nojah, ma neid tabeli täpseid numbreid ei tea, aga erasektori poolt vaadates pole nende palkade taga mingit loogikat, see on reguleerimata. Ka erasektoris võivad erinevused ju väga suured olla, aga kuna tegemist on avaliku sektoriga, siis seal mingit loogikat näha hetkel ei ole.

Kas vallajuhtide palk võiks oleneda ka valla sissetulekutest, et kui edukas vald on?See on teine küsimus jah, sest riigi poolt on asi hetkel ikkagi suhteliselt reguleerimata. Riik võiks selle kaudu valdadele lisada motivatsiooni liitumiseks. Kui on väike omavalitsus ja vähe inimesi, siis ei saa ju suurt palka maksta. Kuid teine asi on see, et praegu räägitakse ka sellest, et kohalikel omavalitsustel pole mingisugust huvi kohalikku ettevõtlust toetada. Sest, kui on suurem ettevõtlus, on suurem füüsilise isiku tulumaks mida nad saavad, aga teiselt poolt vähendatakse tasandusfondi. Siin on ka mõtlemiskoht, et kui palju vald teenib. Vald ise ei saa ju raha teenida, seda oleks keeruline rehkendada.

Või lisatasudega kuidagi reguleeritud?Nojah, Äripäev on ju ka ise seda uurinud, et ühes vallas areneb ettevõtlus päris palju kiiremini ja paremini kui mõned teises omavalitsuses. Aga seda on raske välja mõõta. Muidugi saab omavalitsus ettevõtlusele omalt poolt palju kaasa aidata, aga seal on palju muid tegureid, mida omavalitsus mõjutada ei saa. Ma arvan, et seda oleks raske arvesse võtta.

Kas vallajuhi palk, mis on 3400 eurot, on teie hinnangul mõistlik?Ei oska öelda... Erasektori poolelt vaadates on see ikka väga kõva palk.See on ju praktiliselt kohtuniku palk. Kui me vaatame, kas vallajuhi vastutus on täna kohtuniku vastutusega võrdne, siis mina arvan, et ei ole. Siin on sees mõtlemiskoht.

 

Hetkel kuum