Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tiger 21 panustab Berkshire aktsiale

  Põhja-Ameerikas tegusev varakate investorite organisatsioon Tiger 21 asendas nüüd  varasema lemmikaktsia Apple’it staarinvestori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway aktsiaga.

  Tiger 21 ei ole organisatsioon, mille liikmeks igaüks sobib ja saab. Liikmeks saamine eeldab vähemalt 10 miljoni dollari väärtuses varade olemasolu ja aastamaks on 30 000 dollarit. Kokku on nende liikmetel enam kui 20 miljardit dollarit investeeritavat vara.
  Praegu on grupil 220 ettevõtjast, investorist ja ettevõtetete juhtidest liiget USAs ja Kanadas. Võrgustiku eesmärk on üksteiselt õppida varade juhtimist ja vahetada investeerimisideid ja vaielda need läbi. Liikme keskmine vanus on 55 aastat.
  Klubid kohtuvad iga kuu USA 7 linnas ja Kanada 4 linnas, et vahetada ideid. 21 organisatsiooni nimes tähendab 21. sajandit, seega võiks eesti keeles olla organisatsiooni nimeks 21. sajandi tiiger.
  “Teised inimeselt inimesele grupid on 100% ärile orienteeritud,” ütles Tiger 21 esimees Charles Garcia. “Meie, kellel on teatav rikkus, oleme fokuseeritud investeeringutele ja kõige sellega seonduvale, peredele ja rikkusele. Ma ei tea ühtegi teist gruppi, kes sellega tegeleks.”
  Apple’i sära taandus. USA ja Kanada dekamiljonäride seas on lemmikaktsiavalikuks Warren Buffetti Berkshire Hathaway, mis surus teisele kohale varasema esinumbri Apple’i.
  “Apple’i sära on kadunud,” ütles organisatsiooni asutaja Michael Sonnenfeldt Bloombergile. “Inimesed, kes varem Berkshire’i aktsiat omasid, on seda edasi hoidnud, kuid Apple’i puhul on paljud, kes selle aktsiaga kaasa sõitsid, jõudnud järeldusele, et tema parimad päevad võivad olla selja taga.”
  Berkshire aktsiavalik näitab liikmete rahulolu Buffetti investeerimisstrateegiaga, isegi, kui 83aastane ettevõtte juht ei ole avaldanud oma mantlipärija nime. Kui Steve Jobsi lahkumine siit ilmast oli valus löök Apple’ile, siis ausalt öelda ei kujuta ette, mis juhtub, kui Berkshire Hathaway jääks ilma heast aktsiavalijast ja edukast suurtehingute läbirääkijast. Öeldakse, et keegi ei ole asendamatu, kuid Warren Buffetti tegevusajalugu on väga võimas.
  Liikmete esiviisikus olid ka mobiiltelefonidele kiibitootja Qualcomm, mis kerkis neljandale kohale mulluselt 20ndalt kohalt. Esmakordselt on esiviisikus ka kaks börsil kaubeldavat fondiosakut – MSCI EAFE indeksifond (investeerib ­Euroopa ja Aasia arenenud turgude aktsiatesse) kolmandal kohal ja SPDR S&P 500 ETF viiendal kohal.
  Berkshire A- aktsia kõrgest hinnast, mis enamus eestlastest investoritele ei ole taskukohane, ei maksa veel morjenduda. 176 000dollarilise hinnaga A-aktsiale alternatiiv B-aktsia näol, mis maksis vaid 117,49 dollarit.
  Kuid ega liikmete vara ei ole vaid aktsiates. Keskmiselt on liikmetel 30. septembril aktsiates 24% varadest, 21% kinnisvaras, 19% private equity’s, 15% võlakirjades, 11% rahas, 8% riskifondides, 1% toorainetes ja 1% mitmesugustes muudes investeeringutes.
  Apple’i aktsia eristub langusega. Vaadates nende TOP 5 valiku aktsiate aastast tootlust, siis parim on Berkshire A-aktsia 34,9% tootlusega, Qualcommi aktsia on tootnud 20,4%, ­Apple on kaotanud 13,2%. Aktsiafondidest on iShares MSCI EAFE ETF tootlus 26,4% ja SPDR S&P 500 ­ETFil 25 protsenti.
  Milline on keskmise portfelli tootlus, ei ole kahjuks teada.
  Aastas kohtuvad liikmed oma linnades 10–11 korda. Omavahelised vestlused ja vaidlused aitavad omandada oskuseid ja mõtlemist, mida on vaja distsiplineerituks rikkuse kaitseks. Idee on vahetada investeerimisideid ja neid kaitsta. Vabade kohtade  korral võidakse ka teistes linnades asuvatel kohtumistel käia. Üritustele kutsutakse ka esinejaid, näiteks George Soros, Carl Ichan, ja Steve Forbes on nende üritustel esinenud. Lisaks toimub kord aastas mõnes kuurordis aastakongress. Ka igakuistele üritustele kutsutakse väljast esinejaid. Kohtumiste vahel suheldakse omavahel veebilehe vahendusel.
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.