• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palmiõliskandaal Eestit ei puuduta

  Eesti magusatootjad ei osta enda sõnul palmiõli tootmishiid Wilmarilt, mida Greenpeace süüdistab Indoneesia vihmametsade ulatuslikus hävitamises.

  AS Kalevi ostujuht Peeter Kibe kinnitas, et nemad ei osta sisse palmiõli, küll aga sisaldub seda osades nende toormetes - taimsetes rasvades. Kibe kinnitusel ei tule see aga Wilmarilt, vaid kahelt teiselt tarnijalt. „Mõlemad ettevõtted on rahvusvaheliste organisatsioonide liikmed, mis tegelevad vastutustundliku palmiõli tootmis- ja sertifitseerimisküsimustega,“ märkis Kibe. „See annab meile alust arvata, et need ettevõtted suhtuvad täie tõsidusega palmiõli tootmisse ja ka sellesse, et palmiistandusi ei laiendataks vihmametsade arvelt.“
  Kibe lisas, et Kalev auditeerib ka ise kõiki oma toormetarnijaid, olemaks kindel selles, et nende tegevus vastab kõigile kehtestatud normidele.
  Fazer Eesti ASi tegevjuhi Riina Aamisepa sõnul nemad oma Eesti pagaritööstuses palmiõli ei kasuta. „Üldiselt Fazer jälgib väga hoolsalt oma toorainete päritolu, eriti nende osas, mis pärinevad nn sotsiaalsete probleemidega piirkonnast, näiteks kakaouba,“ lausus Aamisepp.
  Soomes siiski Fazer kasutab palmiõli tööstuses - kondiitritööstuses - mõnede kohvisaiakeste ja maiustuste täidiste valmistamisel. "Palmiõlis nähakse häid tehnoloogilisi omadusi, samuti on kasutatud palmiõli transrasvade asendamisel retseptides," selgitas Aamisepp. Seda toorainet kasutades on Fazeri kontsern  vastutustundliku toorainetöötlejana astunud 2004.aastast jätkusuutliku palmiõli RSPO organisatsiooni ja tarneahela süsteemi liikmeks. Alates 2012. aastast on 100% Fazeri kontserni tööstuse palmiõli toorainest ostetud nn Green Palm sertifikaadiga aktsepteeritud tarnijatelt.
  Küll on aga nn palmiõliskandaali sattunud Rootsi magusatootja Mondelez Sverige, mille kaubamärgid on Marabou, Daim, Japp ja Aladdin. Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas, et Greenpeace’i väitel ostab Mondelez oma toodetes sisalduvat palmiõli Wilmar Internationalilt.
  Greenpeace teatas sel nädalal, et nende värske uuringu alusel hävitab palmiõli tootmishiid Wilmar Indoneesias vihmametsi palmiõli saamiseks. 2009.-2011. aastal hävitas ettevõte looduskaitsjate hinnangul 1,2 miljonit hektarit vihmametsa, ohustades sellega näiteks Sumatra tiigriliike.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
LHV aktsia tegi eilse järsu languse paari tunniga tasa
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.