Marta Jaakson • 1. november 2013 kell 14:59

Pärni: Soome läheb üldiselt lihttööjõud

Tööotsingufirma Pedersen & Partnersi Eesti juhi Evald Pärni hinnangul huvitub Soome töökohast enamasti lihttööline.

"Eestist Soome on vaadatud ka tippspetsialiste, aga üldiselt räägime me suhteliselt lihtsast tööjõust," ütles Pärni.

Eestlastel on oskusteave tema sõnul olemas, ent see peab olema garanteeritud väga hea keeleoskusega, muidu ei piisa.

Pärni sõnul on viimasel ajal levinud töötaja otsimine regioonipõhiselt. Näiteks otsitakse inimest, kellel on kogemused Baltimaades ning siis langebki valik tihti Eesti kui geograafiliselt mugavamas kohas töötajale.

Palgaerinevused samal positsioonil töötavate eestlaste ja soomlaste vahel on Pärni sõnul olemas, ent tihti võib see olla pigem eestlase tagasihoidliku palgaküsimise vili. "Kui Soome ettevõtja ise maksab, eks ta loomulikult üritab maksta natukene, et kuidagi end sellest palgakulust säästa. Pigem küsitakse, et kui palju sa tahad. Ja kas sa siis oskad ütelda selle õige palga," rääkis Pärni.

Eestlase Soome töölemineku huvi võib tema sõnul olla ajendatud suuremast palgast, rahvusvahelisest karjäärist kui ka magusamast pensionipõlvest.

"Kui see vanus on 40 ja pluss, siis näiteks üks väikeettevõtja müüs Eestis oma osaluse maha ja läks naisega Soome, kuna naine sai seal meditsiinivaldkonnas mõistliku palga ja arvasid, et nii on parem," rääkis Pärni.

Täna avalikustas majandusväljaande taloussanomat.fi Soome maksumaksjate tabeli.

Hetkel kuum