7. november 2013 kell 21:00

Küberrünnakute lainet veel pole

Viimasel nädalal on palju tähelepanu pälvinud häkkerite rünnakud Eesti riigiasutuste vastu, kuid tegu pole siiski suurema ründelainega.

Nädala jooksul on rünnatud näiteks kaitseministeeriumi, Kumu, küberkaitsekeskust ja Elronit, kuid ründed on toimunud lihtsalt selliste sihtmärkide vastu, mis tõmbavad rohkem avalikkuse tähelepanu, suuremat ründelainet käimas pole, ütles riigi infosüsteemi ameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Liisa Tallinn.

“Kumu ründamine on meie hinnangul küll täiesti juhuslik, sest selliseid juhtumeid tuleb Eesti internetiruumis ette iga päev. Veebihaldur on jätnud lihtsalt oma sisuhaldustarkvara uuendamata ning seetõttu on tekkinud turvaaugud, mida häkkerid ära kasutavad,” selgitas ta.

Eelmisel reedel ründasid häkkerid kaitseministeeriumi ning eile küberkaitsekeskust, nende juhtumite puhul on Tallinna sõnul tegemist hajusa teenusetõkestusründega. “See tähendab, et nendele veebilehtedele ei häkita sisse ega kasutata ära ühtegi nõrkust, vaid need ummistatakse päringutega. Veebilehele tehakse nii palju pöördumisi, et see ei pea lihtsalt koormusele vastu,” täpsustas ta.

Varem Elektriraudtee nime all tuntud Elron oli sunnitud ­eile lõuna ajal oma häkitud veebilehe ajutiselt sulgema.

Ründajate põhiline eesmärk on olnud Tallinna sõnul pälvida tähelepanu ning see on neil ka õnnestunud.

Hetkel kuum