12. november 2013 kell 21:00

Kas investoritele on bitcoin uus kuld?

Bloomberg kirjutas eile, et USA sõudjate ja tehnoloogiainvestoritest kaksikute Wiklevosside bitcoini investeering on seitsme kuuga kolmekordistunud. Kui varem oli bitcoin laiemale üldsusele enamjaolt tundmatu, siis praegused edulood võivad tuua veel rohkem ostjaid, kes tahavad tõusust osa saada.

Aprillis kirjutas New York Times, et kaksikvennad Tyler ja Camelor Winklevoss on ostnud 11 miljoni dollari väärtuses bitcoine. Artiklis viitas hind 120 dollarile. Eile kerkis bitimünt aga 385 dollarile ja see tähendab, et Winklevosside investeeringu väärtus on kolmekordistunud. Kuigi pärast aprilli hakkas bitcoini hind kukkuma, ütlesid allikad Bloombergile, et kaksikvennad ei ole oma bitcoine müünud.

Winklevossid ise ütlesid eile CNBC-le antud intervjuus, et optimistliku stsenaariumi järgi võib bitcoini turuväärtus praeguselt 4 miljardilt dollarit tõusta 400 miljardile dollarile. See tähendaks, et bitcoini väärtus oleks 100 korda rohkem kui praegu. Vennad näevad bitcoini kui uut kulda, kuid nad panustavad ka selle tehnoloogiale. “Üha rohkem kasutatakse maailmas maksevahendina bitcoini võrgustikku,” ütles Cameron Winklevoss.

Suur tõus ainult ühe nädalaga. Kaksikvennad tahavad luua bitcoini börsil kaubeldava fondi (ETFi), millel oleks juurdepääs kõikidele investoritele. “Oktoobris esitasime juba vastava taotluse,” ütles Cameron. Väidetavalt kuulub Winklevossidele umbes 1 protsent 12 miljonist loodud bitcoinist.

Bitcoini hind on nädala ajaga tõusnud 250 dollarilt 400 dollari lähedale. Suure osa sellest tõusust saab panna hiinlaste arvele, kuna Hiina otsingumootor Baidu hakkas oma teenuste eest võtma vastu ka bitimünte.

Sarnaselt kullaga on bitcoini hind kerkinud ebakindlatel aegadel. Kui aprilli äkilise tõusu taga oli Küprose panganduskriis, siis nüüd on andnud tõuke ka USA võlalimiidile lähenemine ning valitsuse tööseisak. Kuid erinevalt kullast ei ole bitcoin praegu nii vabalt kaubeldav, nagu seda kuld on olnud.

Hetkel kuum