Kadri Põlendik • 27. november 2013
Jaga lugu:

Estiko-Plastari juht: madalapalgaline töö kaob ära

Tootmise automatiseerimine aitaks ettevõtte tootlikkust tõsta ja seeläbi ka palkasid kasvatada. See toob omakorda kaasa madalalt tasustatud töökohtade kadumise, leidis Estiko-Plastar ASi juht Triin Anette Kaasik.

Äripäev küsib täna ettevõtjailt, kuidas võiks muuta tööjõu kasutamist efektiivsemaks. Ametiühingute keskliit teatas, et palkade kasvamisel kasumi arvelt tuleb millalgi sein ette, mistõttu tuleks leida lahendusi, kuidas muuta tööjõu kasutamine otstarbekamaks, et palgad saaks kasvada tootlikkuse arvelt.

Kaasiku hinnangul aitaksid tööjõu efektiivsemale kasutamisele kaasa investeerimine ja suurem automatiseeritus.

"Mida automaatsem ja vähem tööjõumahukas, seda suuremalt on võimalik oskustöölistele palka maksta. Teine variant on optimeerida tootmist nii materjalide kasutamise kui kõige muu poole pealt või siis väärindada oma tooteid," selgitas ta.

Asjaolu, et tootmise automatiseerimisel võib osa töökohti kaduda, on tema sõnul paratamatus, sest nii on juba teistes riikides juhtunud.

"Karta on, et see kõige lihtsam töö, kus täna on palgad hästi madalal, mingi hetk kaobki siit regioonist ära. Aga on oluline, et suudetakse asemele teha kõrgemat väärtust loovaid ametikohti. Muidugi on siis ka eelduseks, et töötajaskond omandab vastavad oskused, et uutes loodavates sektorites hakkama saada," rääkis Kaasik.

Ta märkis, et Eesti ettevõtted ei ole enam ammu olnud edukad kõige odavamas hinnakategoorias ning kõiki on elu ja turg sundinud mõtlema minema kõrgema lisandväärtuse poole.

Estiko-Plastik on tänavu palkasid tõstnud just tootlikkuse arvelt. "Jääme selle üheksaprotsendilisele keskmisele tõusule alla, meil on kuskil 6% juures sel aastal olnud," teatas Kaasik.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum