• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Estiko-Plastari juht: madalapalgaline töö kaob ära

  Tootmise automatiseerimine aitaks ettevõtte tootlikkust tõsta ja seeläbi ka palkasid kasvatada. See toob omakorda kaasa madalalt tasustatud töökohtade kadumise, leidis Estiko-Plastar ASi juht Triin Anette Kaasik.

  Äripäev küsib täna ettevõtjailt, kuidas võiks muuta tööjõu kasutamist efektiivsemaks. Ametiühingute keskliit teatas, et palkade kasvamisel kasumi arvelt tuleb millalgi sein ette, mistõttu tuleks leida lahendusi, kuidas muuta tööjõu kasutamine otstarbekamaks, et palgad saaks kasvada tootlikkuse arvelt.
  Kaasiku hinnangul aitaksid tööjõu efektiivsemale kasutamisele kaasa investeerimine ja suurem automatiseeritus.
  "Mida automaatsem ja vähem tööjõumahukas, seda suuremalt on võimalik oskustöölistele palka maksta. Teine variant on optimeerida tootmist nii materjalide kasutamise kui kõige muu poole pealt või siis väärindada oma tooteid," selgitas ta.
  Asjaolu, et tootmise automatiseerimisel võib osa töökohti kaduda, on tema sõnul paratamatus, sest nii on juba teistes riikides juhtunud.
  "Karta on, et see kõige lihtsam töö, kus täna on palgad hästi madalal, mingi hetk kaobki siit regioonist ära. Aga on oluline, et suudetakse asemele teha kõrgemat väärtust loovaid ametikohti. Muidugi on siis ka eelduseks, et töötajaskond omandab vastavad oskused, et uutes loodavates sektorites hakkama saada," rääkis Kaasik.
  Ta märkis, et Eesti ettevõtted ei ole enam ammu olnud edukad kõige odavamas hinnakategoorias ning kõiki on elu ja turg sundinud mõtlema minema kõrgema lisandväärtuse poole.
  Estiko-Plastik on tänavu palkasid tõstnud just tootlikkuse arvelt. "Jääme selle üheksaprotsendilisele keskmisele tõusule alla, meil on kuskil 6% juures sel aastal olnud," teatas Kaasik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.