Raido Neemre • 3. detsember 2013 kell 16:46

Investeerimispangad kavatsevad palku vähendada

Globaalsed investeerimispangad kavatsed juba kolmandat aastat järjest oma töötajate palku vähendada. Seda hoolimata kasumite kasvust, rõhutades samas pingutusi aktsionäride huvide esikohale seadmisel.

Euroopa ja USA üheksa suurimat investeerimispanka tegelevad üleüldise tasude kärpimisega. Sealhulgas kärbitakse nii palkasid, boonuseid kui teisi soodustusi; seda keskmiselt 5% selle aasta jooksul, selgub FT kvartaliraportist.

 „Pangad jätkavad viimase paari aasta trendi, mille kohaselt suunatakse kasumid töötajatelt aktsionäridele,“ sõnas PwC juht Tom Gosling. Sellega säästavad pangad kombineeritult 51,4 miljardit dollarit. Seda on 5% vähem, kui aasta varem.

„Nad peavad seda tegema, kuna enamike pankade omakapitali tootlus on jätkuvalt ühekohaline ning sektor seisab jätkuvalt silmitsi märkimisväärsete regulatoorsete väljakutsetega.“

Karmimad kapitalireeglid, elektroonilise ja vahetuspõhise kauplemise poole liikumine ning loid maailmamajandus on viimastel aastatel vähendanud investeerimispanganduse tulusid. 

Raportist selgub ka, et Euroopa pankade ja nende USA rivaalide vaheline lõhe on kasvamas, kuna USA pangad kavatsevad palku kärpida tagasihoidlikumalt kui Euroopa investeerimispangad. RoyalBank of Scotland kärpis esimeses kolmes kvartalis oma palgafondi 27%, Credit Suisse, DeutscheBank, UBS, HSBC ja Barclays kärpisid aga 5-17% vahel.

„Oleks õiglane öelda, et me vaatasime pangandust globaalsest aspektist, kuid nüüd on see muutunud pigem regionaalseks,“ sõnas konsultatsioonifirma Johnson Associates juht Alan Johnson. Ta lisas, et dünaamikad on Euroopas ja USAs selgelt erinevad. See on suhteliselt uus fenomen. Enne kriisi oli see globaalne turg.

 

Hetkel kuum