3. detsember 2013 kell 21:00

Tallink City arendus kogub uut hoogu

Täna otsustab Tallinna linnavalitsus, kas Lasnamäele kavandatava kaubandus-meelelahutuskompleksi, tuntud ka kui Tallink City, detailplaneering võetakse vastu või mitte.

Seitse aastat töös olnud planeering on tehtud Punane 76 asuva kinnistu kohta, mis paikneb Lasnamäel Peterburi tee, Mustakivi tee ja Laagna tee vahelisel alal. Detailplaneeringu algatamist taotles Tallink Grupi omanikfirma Infortar ASi tütar­ettevõte INF Maja OÜ.

Viimaste juhatusse ja Tallinki nõukogusse kuuluv Ain Hanschmidt ütles Äripäevale, et ei soovi enne avaldada planeeringu sisu, kui pole kindel, et planeering lõpuks vastu võetakse.

“See on seesama Tallink City projekt, mida on edasi arendatud. Praegu oleme astunud nii palju samme tagasi, kui vähegi on võimalik olnud, et saaks selle detaili (planeeringu – toim) kätte. Seal on jube palju muudatusi,” kommenteeris Hanschmidt napisõnaliselt. Ta märkis, et planeeringu vastu ei ole seni oldud, pigem ollakse hädas bürokraatiaga.

Kuigi projekt on jäänud viieks aastaks pausile, on Hanschmidti sõnul üllatav, et aega on nii palju kulunud. “Ma ei näinud unes ka seda, et see nii pikalt venib,” lausus ta.

Tallinna linnaplaneerimise ameti Lasnamäe ja Pirita osakonna juhataja Mari Heinsoo selgitas, et tegemist on 2007. aastal pooleli jäänud lahenduse muudetud variandiga. Huvi planeeringut jätkata tekkis INF Majal möödunud aastal.

Algse projekti järgi oli Tallink City üks osa mäesuusahall ja suusatunnel, uue meelelahutuskompleksi südamikuks saab lõbustuspark.

Algus jääb seitsme aasta taha. Äripäev kirjutas esimest korda 2006. aastal, et AS Infortar rajab Tallinna meelelahutuslinnaku Tallink City, millest peaks saama Tallinnale samasugune sümbol, nagu on Pariisi jaoks Eiffeli torn. Tookord oli projekti valmimisajaks määratud 2010. aasta. Projekti kogumaksumus pidi olema 4,5 miljardit krooni (288 miljonit eurot).

2007. aastal sai meelelahutuskeskuse detailplaneering Lasnamäe linnaosa heakskiidu ning ehitus pidanuks algama järgmisel aastal. 2008. aastal aga selgus, et projekt seisab ja Hanschmidt vaikib. Tallinna linnaplaneerimisamet ootas toona mais viis kuud Infortari kooskõlastusi planeeringu märkustele.

Heinsoo tõdes tookord, et Tallink City aktiivne planeerimistegevus lakkas 2007. aasta detsembris ja pärast seda pole kooskõlastuste vastu enam huvi tuntud. Hanschmidt vaidles siis linnaametnikele vastu ja märkis, et iga asi nõuab oma aja, kuid töö krundiga käib.

2008. aasta teises pooles oli selge, et projekt külmutatakse majanduskriisi tõttu.

Nüüd on Hanschmidt ootusärev, kas detailplaneering kinnitatakse või mitte. “Lootus sureb viimasena. Tegelikult hakkab projektide detailplaneeringute läbiviimine võrduma imedega. Homme (täna – toim) on see alles linnavalitsuses, siis läheb veel avalikule arutelule, sealt edasi linna­volikokku. See on pikk protsess.”

 

Mis on mis

INF Maja OÜ

Asutatud 2004Omanik Infortar ASJuhatuse liikmed Eve Pant, Ain Hanschmidt, Jaan Tamm

Punane 76 kinnistu

Suurus 15,84 hektarit.paikneb Tallinnas Lasnamäel Tondiraba asumis Laagna tee, Peterburi tee ning Mustakivi tee läheduses.Hoonestuseta jäätmaa.Eesmärk ehitada kuni kuue maapealse ja ühe maa-aluse korrusega kaubandus-meelelahutuskompleks, mille südamik on lõbustuspark.detailplaneeringu algatas Tallinna linnavalitsus suvel 2012, koostas K-Projekt AS.

Hetkel kuum