Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestisse jõudis esimene Tesla Model S

  Teisipäeval võeti maanteeameti registris arvele Eesti esimene Tesla Model S, elektriauto omanik on Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi vanemteadur Mario Kadastik. Tesla hinnad jäävad vahemikku 60 000–100 000 eurot. Kuna tegemist on elektriautoga, siis ostusummast 18 000 eurot tasus Kadastiku eest KredEx.

  Kadastiku hinnangul on tegemist väga hea ­autoga, mille aastakulu on väiksem kui Audi A5 oma. “Mul oli juba mõnda aega plaan osta endale auto, mis töötaks rohkem kui pereauto,” selgitas Kadastik. Tal oli varem sportauto ja ka uut autot valides oli üks kriteerium, et ei peaks sportlikkusest loobuma.
  Kadastik märkis, et Tesla S oli talle alguses helesinine unistus. “Pidasin seda liiga kalliks. Kui aga aasta kulud kõik kokku lõin – kindlustus, kütus, hooldused ja kõik muu –, siis kogukulu mõttes tuli välja, et Tesla on odavam osta kui Audi A5,” rääkis Kadastik. See oli tema jaoks üllatus ja pärast arvutusi enam kahtlusi ei olnud, lisas ta.
  Peetakse kõige innovatiivsemaks. Kadastiku sõnul mahub Tesla autosse viis inimest ja palju kaupa ning tegemist on esimese elektriautoga, mida saab kasutada kui pere ainsat autot.
  Probleeme tekkis aga auto liisimisega, sest Teslale tuleb auto eest maksta ette ehk enne, kui auto tehasest teele pannakse. Liisingufirma aga tahab, et auto oleks enne võetud ARKis arvele. “Tekkis muna ja kana probleem,” lausus Kadastik. Teisipäeval võeti auto arvele ja pärast seda sai uus omanik alles sõlmida liisingulepingu.
  Kadastiku sõnul teab ta mitu inimest, kes on endale Tesla tellinud ja kelle auto on saabumas jaanuaris-veebruaris. “Lisaks on palju, kes kaaluvad. Suurem osa inimesi tahab autot enne näha ja kuulata teiste kogemusi,” rääkis Kadastik.
  Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) tegevjuhi Arno Sillati sõnul on Tesla elektriautode hulgas kõige innovatiivsem. Teslas nähakse elektriauto tulevikku ja ka suunanäitajat tööstusharule. Lisaks on Tesla ka välimuselt vahva, rääkis Sillat. “Sellise tehnoloogilise tipu jõudmine Eestisse on väga hea uudis,” märkis ta.
  Sillat lisas, et muidugi ei saa unustada Tesla mõnevõrra kõrgemat hinda. “Vaevalt et Tesla on massiauto, kuigi Norras ja mõnes teises riigis on seda autot müüdud juba täiesti tuntava mahuga,” märkis ta.
  Sillat lisas, et Tesla läbisõit laadimisest laadimiseni on umbes 300 kilomeetrit ja kui see auto külmas Norra toimib, siis toimib ka meil.
  Autot tutvustati esmalt 2009. aasta Frankfurdi autonäitusel, esimesed sõiduautod Model S tarniti klientidele 2012. aasta juunis. Euroopas alustati auto müüki selle aasta augustis. Väga erilise ­auto keskkonsooliks on 17tolline puutetundlik ekraan, kust saab muuta kõikvõimalikke sätteid, alustades sõiduomadustest ning lõpetades salongikliimaga. Model S on seejuures suurima sõiduulatusega elektriauto, mis on praegu müügil, lubades ühe laadimisega läbida kuni 502 kilomeetrit. Selle aasta septembriks oli Tesla müünud üle 18 200 Model S-i, neist enam kui 1000 müüdi Euroopasse.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Baltikumi suurim elamusspordikeskus paneb Peetris uksed kinni
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.