• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Margus Kohava: Eesti ei ole kulude mõttes enam atraktiivne

  Endise Estonian Celli juhi, praegu Viljandimaa puidutööstust juhtiva Margus Kohava sõnul ei ole Eesti enam kulude mõttes atraktiivne koht puidusektori investeeringuteks.

  Haavapuidumassi tootva ASi Estonian Cell omanik otsustas Eesti heitliku majanduspoliitika ja suurte energiakulude tõttu oma uue pabertehase rajada Eesti asemel Austriasse.
  Endise Sakala Saeveski asemel tegutseva Combimill OÜ juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on Estonian Celli investeeringu tulemata jäämisel mitu põhjust. “Ühest küljest kulude mõttes ei ole Eesti enam atraktiivne koht,” märkis Kohava.
  Kohava töötas Estonian Cellis juhatuse liikmena ja tehase juhina 2007. aastal. Tema sõnul sõlmis Estonian Cell partneritega lepingud viieks aastaks ja äriplaani järgi tasus tehast ehitada, kuid elektri-, gaasi ja ka puidu hinnad tõusid selle ajaga mitu korda. “Kui viieaastane periood läbi sai, siis sellistel tingimustel ei oleks ilmselt keegi mõelnud tehase ehitamise peale. Nii suurt kulude kasvu ei osanud nii kogenenud ärimehed, Estonian Celli omanikud, ette näha ka halbades unenägudes,“ sõnas Kohava. Tema sõnul väheneb kogu Euroopas tselluloosi tarbimine. “Õige strateegia on ehitada tehas sinna, kus tarbimine kasvab, aga Euroopas ja ammugi Eestis seda ei ole,” märkis Kohava.
  Kohava sõnul on Eestis elekter kallis ning keskkonnalubade saamine oluliselt keerulisem kui mõnes teises riigis. Ka puidu hind ei ole konkurentsivõimeline. Kohava sõnul on tselluloosi hind püsinud stabiilsena, aga kõik muud kulud on kasvanud, tehased lähevad suuremaks ja kallimaks. Ta ei usu, et Skandinaavias lähima viie aasta jooksul uusi tehaseid puidusektorisse ehitatakse.
  RMK juhi Aigar Kallase sõnul on kulud alati suured nii erasiku kui ka ettevõtte jaoks, aga see ei tähenda, et Eestisse ei tule enam välisinvesteeringud. “Õnneks on ikka olnud ettevõtjad, kes on pidanud võimalikuks Eesti metsa- ja puidutööstusesse investeerida,” tõdes Kallas.
  Kallas leidis, et kui vaadata, kui suur on kasutamata puiduressurss Eestis ja kui madal on selle hind, siis targasti investeerides ei tohiks energia hind olla probleem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elektriautotootjad SECiga pahuksis
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".