10. detsember 2013 kell 21:00

Margus Kohava: Eesti ei ole kulude mõttes enam atraktiivne

Endise Estonian Celli juhi, praegu Viljandimaa puidutööstust juhtiva Margus Kohava sõnul ei ole Eesti enam kulude mõttes atraktiivne koht puidusektori investeeringuteks.

Haavapuidumassi tootva ASi Estonian Cell omanik otsustas Eesti heitliku majanduspoliitika ja suurte energiakulude tõttu oma uue pabertehase rajada Eesti asemel Austriasse.

Endise Sakala Saeveski asemel tegutseva Combimill OÜ juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on Estonian Celli investeeringu tulemata jäämisel mitu põhjust. “Ühest küljest kulude mõttes ei ole Eesti enam atraktiivne koht,” märkis Kohava.

Kohava töötas Estonian Cellis juhatuse liikmena ja tehase juhina 2007. aastal. Tema sõnul sõlmis Estonian Cell partneritega lepingud viieks aastaks ja äriplaani järgi tasus tehast ehitada, kuid elektri-, gaasi ja ka puidu hinnad tõusid selle ajaga mitu korda. “Kui viieaastane periood läbi sai, siis sellistel tingimustel ei oleks ilmselt keegi mõelnud tehase ehitamise peale. Nii suurt kulude kasvu ei osanud nii kogenenud ärimehed, Estonian Celli omanikud, ette näha ka halbades unenägudes,“ sõnas Kohava. Tema sõnul väheneb kogu Euroopas tselluloosi tarbimine. “Õige strateegia on ehitada tehas sinna, kus tarbimine kasvab, aga Euroopas ja ammugi Eestis seda ei ole,” märkis Kohava.

Kohava sõnul on Eestis elekter kallis ning keskkonnalubade saamine oluliselt keerulisem kui mõnes teises riigis. Ka puidu hind ei ole konkurentsivõimeline. Kohava sõnul on tselluloosi hind püsinud stabiilsena, aga kõik muud kulud on kasvanud, tehased lähevad suuremaks ja kallimaks. Ta ei usu, et Skandinaavias lähima viie aasta jooksul uusi tehaseid puidusektorisse ehitatakse.

RMK juhi Aigar Kallase sõnul on kulud alati suured nii erasiku kui ka ettevõtte jaoks, aga see ei tähenda, et Eestisse ei tule enam välisinvesteeringud. “Õnneks on ikka olnud ettevõtjad, kes on pidanud võimalikuks Eesti metsa- ja puidutööstusesse investeerida,” tõdes Kallas.

Kallas leidis, et kui vaadata, kui suur on kasutamata puiduressurss Eestis ja kui madal on selle hind, siis targasti investeerides ei tohiks energia hind olla probleem.

Hetkel kuum