10. detsember 2013 kell 21:00

Omaan usaldab Nortalit

IT-ettevõte Nortal viib Omaanis riigi e-asjaajamise uuele tasemele ja pole välistatud, et vähemalt maksude deklareerimise kiiruse poolest kihutab Omaan peagi Eestist kui e-riigist ette.

Eesti tarkvaraarendusfirma Nortal sõlmis pühapäeval Omaani valitsusasutustega mitu lepingut. Küsimustele vastab Nortali Lähis-Ida regiooni juht Peeter Smitt.

Üks hange puudutab Omaani maksuametit. Kas sealse maksuameti puhul on midagi ka väga teistmoodi kui Eestis? Omaani maksuameti projektis oleme koos ühe kohaliku ettevõttega. Aga maksude maksmine, deklareerimine ja kogumine käib Omaanis nii nagu mujal. Peamine erinevus näiteks Eestiga võrreldes seisneb vast selles, et kuna Omaani riigi põhiline tuluallikas on nafta ja gaas, pole maksude kogumine riiklikult nii kõrge prioriteediga. Maksuameti kaudu käib ainult ettevõtluse tulumaksustamine. Kaugemas plaanis on räägitud ka käibemaksu rakendamisest.

Kui palju maksuameti keskkond Omaani ärikultuuri muuta võib Teie hinnangul? Ärikultuuri elektrooniline maksuameti keskkond ilmselt väga palju ei muuda. Maksude maksmine ja deklareerimine läheb kiiremaks ja lihtsamaks ning maksude kogumine riigile odavamaks. Omaanis on sisuliselt Eesti e-maksuametieelne aeg – kõik on siiani paberi peal.

Teete ka Omaani elektroonilise äriregistri. Mida see nende jaoks muudab? Eesmärk on muuta praeguseid protsesse ja toetada elektroonilist asjaajamist. Kahe aasta pikkuse projekti käigus vahetatakse välja olemasolev back office’i süsteem ja ehitatakse uus iseteenindusbüroo.

Kui meelsasti sealsed ettevõtjad elektroonilist äriregistrit kasutavad? Omaan on väga modernne riik ja loomulikult soovivad ettevõtjad rohkem e-teenuseid kasutada. Viimase 40 aasta jooksul on riik ehitanud välja kogu infrastruktuuri, praegu on prioriteet e-suutlikkuse tõstmine.

Mida kujutab endast teie kolmas suurem projekt,  n-ö Government Cloud? Nortal loob Omaani riigile avatud tarkvaral põhineva platvormi, mis võimaldab valitsusel ja riigiasutustel oma infosüsteemid kesksesse riigi hallatavasse pilve paigutada. Selle võrra ei pea riigiasutused ise oma IT-infrastruktuuri üleval pidama. gCloudi kasutuselevõtuga astub Omaan e-riigi kontekstis Eestist sammukese ette.

Kuidas teie projektidesse Omaanis suhtutakse? Nortali meeskond on viimase kahe aasta jooksul teostanud kolm edukat projekti, mis on andnud meile kohalikul turul usalduskrediiti. Projektide eduka väljavedamisega oleme saanud hea reputatsiooni – kui Nortalile midagi usaldada, siis saab see ka tehtud.

Hetkel kuum