Moody`s kärpis Eesti Energia reitingut

Raivo Sormunen 22. jaanuar 2014, 10:02

Reitinguagentuur Moody`s langetas eile õhtul Eesti Energia pikaajalise krediidireitingu Baa1 tasemelt Baa2 tasemeni. 

Agentuur märgib, et Eesti Energia reiting oleks ühe pügala võrra veel madalam, kui energiafirma omanikuks poleks Eesti riik (reitinguga A1).
Reitingu väljavaade muutus negatiivse asemel stabiilseks.

Reitingu alandamine peegeldab Eesti Energia äririski profiili arengut, arvestades Balti ja Põhjamaade elektrivõrkude kasvavat integratsiooni koos üldiselt madalate energia hulgimüügihindadega ning väljakutsetega, mis on seotud põhitegevuse välistest investeeringutest nagu näiteks õlitehas.

Kuigi Eesti Energiat toetab reitinguagentuuri sõnul domineeriv positsioon Eesti energiaturul, siis ettevõtte väiksus ning kontsentratsioon CO2-rikkale põlevkivil baseeruvale toodanguportfellile mõjutas reitingut.

Moody`se hinnangul võib Eesti Energia põlevkivitoodanguga seotud varade väärtus aja jooksul väheneda, kuna turg integreerub üha enam Põhjamaadega, kus on  laiapõhisem energia tootmisbaas.

Baa2 reiting kätkeb ka Eesti Energia strateegiat arendada lisaks elektrienergia tootmisele ka muid põhitegevuse väliseid tegevusi. Reitinguagentuur toob suuremat riski kätkeva tegevusena välja õlitehase Enefit 280  ning selle käivitamisraskused.

Suure investeerimisprogrammi tõttu on reitinguagentuuri sõnul Eesti Energia finantsväljavaade viimase paari aasta jooksul halvenenud. Kui energiafirma kavatseb veel tulevikus põlevkivivaldkonda investeerimist jätkata, siis keskmises ja pikas perspektiivis võib ettevõtte rahavoog muutuda negatiivseks.

2013. aasta septembri lõpu seisuga oli Eesti Energia varade maht 2,7 miljardit eurot.
Võlakohustuste maht ulatub energiafirmal 743,5 miljoni euroni. Sellest 600 miljoni eurot on võlakirjades, mis on noteeritud Londoni börsil.

Lisaks suurtele investeeringutele on Eesti Energia ka suur riigikassa täitja.
2013. aasta detsembris otsustas Eesti Energia erakorraline üldkoosolek suurendada 2013. aastal ainuaktsionärile Eesti riigile makstavaid dividende tasemelt 34,88 miljonit eurot tasemele 55,18 miljonit eurot.
Dividendide teemat aga agentuur oma reitingukärpe teates ei puudutanud.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2014, 10:02
Otsi:

Ava täpsem otsing